Zuiderzee Marathon 2010: Podiumplaats, nieuw PR en revanche!

Zuiderzee Marathon 2010

Urk/Zwolle - In twee maanden en één dag drie marathons lopen is best veel. Drie keer een nieuwe PR lopen is eigenlijk best bijzonder. En dat ik nog even revanche haal op mijn uitvalbeurt vorig jaar tijdens de Zuiderzee Marathon dat voelt best goed!

Nog één marathon stond er voor dit jaar op de planning. Of eigenlijk was hij er een beetje bij geschoven omdat het de laatste keer was dat de Zuiderzee Marathon georganiseerd ging worden. Na tien edities valt het doek voor deze bijzondere loop van Urk naar Zwolle die gedeeltelijk door het Unesco Werelderfgoed Schokland loopt. En na mijn uitvalbeurt vorig jaar wou ik dat nog een keer recht zetten, dus kon dat alleen gister nog!

Gerjanna had aangeboden mee te fietsen en daar was ik erg blij mee. ’s Ochtends om 8 uur staat ze voor de deur en na een kop koffie vertrekken we met een fiets achter op de auto naar Zwolle. Het is koud en om negen uur begint het ook nog eens te sneeuwen in Zwolle. Als we in de bus naar Urk zitten blijft het sneeuwen. Vorig jaar regen, nu sneeuw. Maar net als vorig jaar is het droog als we de bus uitstappen en om precies elf uur starten we.

Zuiderzee Marathon 2010
Toch nog gespannen kopje voor de start

Een grote groep bekenden had ik al gezien. Kees had grote plannen en wou rap van start gaan. Wetende dat ook hij voorzien was van fietsbegeleiding van Daniel. Claudia loopt altijd goed en liep het eerste gedeelte van de marathon met Richard mee. Tot mijn grote verbazing was ook Rinus net als vorig jaar van de partij samen met Mo. Na de start loop ik de eerste meters mee met Rencapy (Juriaan) die in het hoofd heeft tussen 4:20 en 4:30 te lopen. Dat idee heb ik ook, maar hij start te hard en ik laat hem gaan. Hij komt alleen te lopen, ik in een groepje van ongeveer acht man/vrouw.

We lopen de eerste kilometers en na ongeveer vier kilometer sluit Gerjanna aan met de fiets. Ik geef mijn jasje af en loop alleen nog in capri (homobroek noemt Claudia dat), thermoshirt en en loopshirt daar overheen. Korte mouwen dus, bij temperaturen rond het vriespunt. Maar met dit tempo was het warm genoeg.

Zuiderzee Marathon 2010
Lopen langs het Ketelmeer

De groep waar ik mee liep blijft vrij compact bij elkaar, maar tot mijn korte frustratie neemt vrijwel niemand de kop. Ik loop dan ook bijna de hele tijd vooraan en ondanks een kort woordje van mij daar over reageert niemand. Ik ben dan ook blij dat ik na Schokland, wat prachtig wit was door het beetje sneeuw dat gevallen was, vrijwel alleen kom te lopen. Daardoor mag Gerjanna ook naast mij blijven fietsen zonder dat de mensen langs het parcours gelijk beginnen te schreeuwen dat ze ACHTER de groep moet blijven fietsen. smile

Het tempo blijft de eerste helft van de marathon schommelen zo rond de 4:20 per kilometer. Ik voel me prima en kom halverwege door in 1:33:30. Het parcours, wat dus van Urk naar Zwolle loopt, is eigenlijk één hele lange rechte weg, waar je soms wel anderhalve kilometer vooruit kan kijken. Omdat het zo open is, is het soms bikkelen tegen de wind die er amper staat. Stel je voor dat je dit windkracht vier of hoger moet doen, zoals vorig jaar!

Met Gerjanna naast mij kan ik iedere drankpost overslaan. Iedere vijf kilometer krijg ik trouw een gelletje, water en soms sportdrank om bij te drinken. Twee korte plaspauzes (precies twee keer 30 seconde) voorkomen niet dat ik na 35 kilometer weet dat ik op PR koers lig. Op dat moment heb ik het wel zwaar. Ik geef Gerjanna al na 30 kilometer aan dat het klaar is met praten, ik moet me even concentreren. Groot voordeel daarbij is wel dat ze technisch wel blijft ondersteunen. “Armen ontspannen, denk aan je ademhaling, rug recht.” Het is slechts een fractie van de gegeven adviesen die je op zo’n moment weer even op scherp zetten.

Zuiderzee Marathon 2010
Sprint verliezen onder toeziend oog van steun en toeverlaat Gerjanna

Veertig kilometer passeer ik na een twee uur en 57 minuten. Nog één pittige brug op, dan afdalen richting atletiekbaan. Ik ben er bijna, mijn wraak voor de uitval van vorig jaar is compleet. Ik ben terug en ik pak hem bij z’n ba…. Ja, daar dus. Achter me is nog een ‘fanatieke’ loper die kilometers lang achter me loopt en de laatste 500 meter de sprint er op zet en me passeert op de finish. Tsja…

Maar ik kom na 3:11:11 over de finish! Ik finish daarmee niet alleen de laatste editie van deze bijzonder marathon, maar ben daarmee ook nog eens derde in mijn leeftijdscategorie en 14e overall! Best tevreden geef ik een dikke knuffel aan mijn fijne begeleidster van vandaag en pak daarna een warme douche.

Zuiderzee Marathon 2010
Finish! Kleed en dan snel knuffel halen bij mijn begeleidster van vandaag!

Na afloop, als de laatste loopster nog binnen moet komen, vertrekken we naar het huis van Kees waar net als vorig jaar nog even nagepraat wordt en waar zijn familie ons hartelijk welkom heet met soep en broodjes. Heerlijk!

Het was geslaagd, ik loop opnieuw een PR, met bijna 3 minuten verbetering en ik heb een super leuke dag gehad. Op twitter volgen heel, heel veel reacties waarvoor hierbij ook mijn hartelijke dank. De meest gemaakte reactie daarbij is de 3 uur grens. Natuurlijk, dat is het doel! Ooit……..

Maar nu, genieten. Het marathonjaar zit erop. Nog wat kleine loopjes, maar geen uitschieters meer.  Wat een geweldig avontuur!

Zuiderzee Marathon 2010
Toch weer een flink groepje bloggers/twitteraars aanwezig! Dus…GROEPSFOTO!

Foto’s van de Zuiderzee Marathon, gemaakt door Raymond vind je hier. Foto’s van mij zullen later vandaag volgen in mijn Gallery.

 

Share |

Wat een tegenvaller je had me belooft onder de 3.10 te duiken!!!

Neeeeee natuurlijk niet!!!! Ben weer Super trots op je!!!!!!!

Dikke tut, vond het super om mee te fietsen!

Netherlands Gepost door .  op  11/28  om  01:09 PM

Machtig mooi gelopen man. Super. Gefeliciteerd met je PR. Leuk je weer gesproken te hebben.

France Gepost door Keesdeloper  op  11/28  om  01:13 PM

Pieter, een geweldige prestatie, drie marathons lopen in een korte tijd en dan ook iedere keer een PR. Proficiat, wie weet misschien volgend jaar wel binnen de drie uur. Nu eerst even rustig aan en zorgen dat je heel blijft.

Netherlands Gepost door Harry  op  11/28  om  03:00 PM

in elk geval tot km 28 heb je jaloersmakend losjes gelopen. (en ik kan het weten want je hebt me twee keer in mogen halen.)

Netherlands Gepost door rencapy  op  11/28  om  03:05 PM

Loop nog snel een marathon of 4 voor oudjaar, dan heb je nog in 2010 die 3u beet wink
Proficiat met je mooie klassement!!

Belgium Gepost door geert  op  11/28  om  03:29 PM

Superrrrrrr gedaan op een van de minst mooiste van Nederland. Maar het zat je dit keer wel mee .... begeleiding .... geen wind en mooi fris weer.

Netherlands Gepost door patrick  op  11/28  om  03:49 PM

Top en gefeliciteerd en wat een tijd en wat een snelheid!.
Leuk je gezien en gesproken te hebben en wat een verschil met vorig jaar.
Geniet na en rust goed uit.

Groet Rinus.

France Gepost door Rinus  op  11/28  om  04:32 PM

Kerel, afentoe twijfel ik of je wel van deze planeet bent wink
Wat een machtig mooie prestatie weer.
Beloofd wat tijdens de cross in dec. straks!!
Gaan we knallen.

Netherlands Gepost door Daniël  op  11/28  om  06:05 PM

Als je dit jaar geen M’s meer loopt, dan moet die 3 uur grens maar wachten tot volgend jaar wink
PRoficiat, alweer!!

Netherlands Gepost door Martin  op  11/28  om  06:06 PM

Dit kunstje flik je hem alleen als je in top form bent.
En dat ben je. Van harte proficiat Pieter.
Ben benieuwd waar je je plannen hebt om onder de 3uur te gaan in 2011.

Netherlands Gepost door Koen Martens  op  11/28  om  09:08 PM

Een mooiere revanche had je je niet kunnen wensen. Wederom een topprestatie meneer de Boer. Proficiat.

Netherlands Gepost door John  op  11/28  om  09:33 PM

Proficiat met je mooie PR!

Netherlands Gepost door Tiny  op  11/28  om  10:47 PM

ONWIJS GOED GEDAAN !! Gefeliciteerd mega kanjer! Wat een tijd.. en ja, die sub 3… denk dat jij ‘m nog eerder hebt dan ik smile  en ja, je begeleiding was idd super. Die moet je zeker warm houden voor de volgende keer

Netherlands Gepost door RunningRonald  op  11/28  om  11:45 PM

Hot damn! Elke keer lees ik hier dat er weer een PR is gelopen! Man, wat ben je aan het doen? 3.11! Holy fok, mijn broek zakt er van af, wat een onvoorstelbare tijd Pieter! Jij verrast jezelf keer op keer. And YES, you deserve it!
Gefeliciflapstart!

France Gepost door Petra  op  11/29  om  09:35 AM

Super gelopen, weet er nog één met heel veel rechte wegen en weinig publiek voor een aanval van drie uur. En daar ook ruimte zat voor zo’n super begeleiding. Onwijs gefeliciteerd met jou PR. Was weer een gezellig dagje zo.

Netherlands Gepost door .  op  11/29  om  10:41 AM

Ff terugkomend op… Hoe doe je dat nou?!

Netherlands Gepost door Ritchie  op  11/29  om  02:20 PM

Gefeliciteerd Pieter, knappe prestatie!!!

Collega heeft je nog gezien, hij had het aan de lunchtafel over een iel mannetje met blote armen en in een homo broek die heel snel liep. wink

France Gepost door Rutger  op  11/29  om  03:44 PM

al weer een p.r…. er zit zeker nog meer in. Je bent nog jong zat. Volgende keer gewoon een stapje op zij doen en het tempo laten zakken, komen ze vanzelf op kop te lopen. Geniet van deze prestatie

Netherlands Gepost door hans  op  11/29  om  08:01 PM

Je bent in de vorm van je leven, Pieter! Van harte gefeliciteerd!

Netherlands Gepost door John  op  11/29  om  08:17 PM

Hey Pieter, de vlammende marathonloper die tijden neerzet waar menigeen jaloers op is, nogmaals gefeliciteerd en Top gedaan.
Zag dat je vandaag als weer een loop had gedaan, ik ga morgen mijn schoenen weer eens pakken. Geniet en volgende keer kom je heus wel onder die 3:10 wink

Netherlands Gepost door Rich@rd  op  11/29  om  11:51 PM

Gefeliciteerd Pieter, geweldig prestatie, PR weer!
Geniet er lekker van na, neem even je rust en dan op naar de 3:10 (kwalificatietijd Boston) dat kan je zonder meer en daarna richting 3:00 uur!!

Netherlands Gepost door ruud  op  12/01  om  09:45 AM

Goed gelopen Pieter, volgend jaar loop je de marathon binnen 3u00
Groet GJ,

Netherlands Gepost door Gert Jan  op  12/01  om  10:12 PM

ik had je al gefeliciteerd via twitter maar man wat een prestatie !
klasse !

Netherlands Gepost door marco  op  12/02  om  07:05 PM

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog Categorieën

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site