Zuiderzeemarathon 2009

Urk/Zwolle - Hoewel ze zeggen dat verstand met de jaren komt, vergeten de ‘wijzen van dit land’ erbij te vermelden dat koppigheid net zo hard meegroeit. En dus stond ik na anderhalve week ziekte (sinds vorige week woensdag) vandaag aan de start van de Zuiderzeemarathon van Urk naar Zwolle.

In de afgelopen dagen heb ik, eerlijk waar, vanuit minimaal vijf verschillende kanten te horen gekregen dat ik het beter niet kan doen. Waarom niet eerst 100% herstellen van de griep voor je de marathon gaat lopen. Ik had per slot van rekening sinds vorige week dinsdag ook niet meer gelopen. Euhm ja. Daar kwam dus die koppigheid om de hoek zeilen.

In de achtervolging

De start ging perfect. Gelukkig werd het tegen alle verwachtingen in droog vandaag. Voor vertrek van de bussen vanaf de atletiekbaan in Zwolle gingen alle regenregisters even vol open, maar voor de start in Urk was het droog. Op een paar kleine drupjes na is het ook de volledige route droog gebleven.

Ik liep de eerste kilometers met Kees de Loper mee. In de verte zagen we Rik al hard weglopen en ook Claudia was niet bij te benen. We liepen samen en al snel vormde zich een groepje om ons heen. Maar mijn doel was vandaag niet alles uit de kast te halen, maar rustig uit te lopen. Ons tempo ging te snel en ik laat het Kees weten. Hij gaat alleen verder en ik laat me afzakken.

Close Shot

Ik vind daarna wel een leuk ander groepje met onder andere Mo, maar ook die trekken langzaam het tempo iets aan en vlak voor Schokland moet ik hen ook laten gaan. Dat komt me even duur te staan, omdat Schokland volledig vol tegen de wind in is. Er staat een stevige wind en ik moet vanaf kilometer 11 tot 14 er alleen tegen vechten.

Na 21 kilometer passeer ik het halve marathonpunt in 1:43. Daar zie ik Raymond Sneekes ook Foto’s maken.  Ik voel me op dat moment nog prima en kan het tempo nog goed vasthouden. Dat is een paar kilometer later wel anders. Ineens merk ik waarom iedereen mij gewaarschuwd heeft. Het tempo valt terug van 5:15 min. p/km naar 6 min. p/km en wordt uiteindelijk zelfs 7 minuut per kilometer! Ik probeer nog even om te kijken of ik er nog wat aan kan doen, maar het zit er niet in. Ik passeer het 32 kilometerpunt en weet dat dit op deze wijze tien slopende kilometers gaan worden. Met het risico dat ik ook nog eens boven de vier uur ga lopen en daar pas ik voor. Ik zie een jongen foto’s nemen en in zijn auto stappen. Ik vraag hem vriendelijk of hij mij even naar de finish wil brengen en zo vriendelijk is hij. Dankbaar stap ik dus in en na 3:20 uur sta ik weer op de atletiekbaan waar ik Claudia als eerste vrouw zie binnen komen! Ook Rik blijkt gewonnen te hebben! Zijn eerste marathonoverwinning! Geweldig!

Pieter en Claudia
Op de foto met een echte kampioene! Claudia!!

Na gedoucht te hebben en de prijsuitreiking te hebben meegemaakt wachten we nog even tot Rinus zijn massage heeft gehad en gaan we met alle aanwezige bloggers op visite bij Kees! Die had zijn huis wijd open gezet. We werden door zijn vrouw en kinderen hartelijk ontvangen met broodjes en heerlijk soep! Tijdens de gesprekken werd er nog even duidelijk ingepeperd dat ik niet gefinisht was, het mocht duidelijk zijn! Jullie hebben allemaal gelijk.

bloggersmeeting
v.l.n.r. Mo, Claudia, Rik, Kees, TheRunningman, Raymond en Rinus

Al met al een zeer geslaagde dag met helaas weer een DNF op een marathon. Het begint helaas een gewoonte te worden. Ik start vanaf nu alleen nog maar als ik ook echt topfit ben. Nog steeds geen finish op een Nederlandse Marathon.

Share |

hoi Pieter, balen dat je ‘m niet heb kunnen uitlopen maar uitstappen is een dappere beslissing. Gelukkig had je een leuk feestje bij Kees na afloop. Volgend jaar in de herkansing?

Netherlands Gepost door Ronald  op  11/28  om  10:19 PM

Was weer een gezellig dagje, leuk je gezien/gesproken te hebben en als je wel was gefinischd hadden we nooit zoveel schik gehad;-).

Tot volgend keertje weer.

Netherlands Gepost door .  op  11/28  om  10:28 PM

verstandig besluit… ook begrijpelijk de koppigheid… heel herkenbaar. weer een ervaring wijzer.

Netherlands Gepost door hans  op  11/28  om  10:52 PM

Tja, maar nu zie je er wel fris uit op de finish. Verstandig denk ik dat je uitgestapt bent. Leuk je weer te ontmoeten en we hebben toch in een lekker tempo de 1e km’s afgelegd. Was gezellig. Ook de nazit bij mij thuis vond ik geslaagd.

Netherlands Gepost door Keesdeloper  op  11/29  om  12:03 AM

Verstandig besluit om te stoppen. Je hebt zelf je conclusie al getrokken. Hoef ik niet meer te doen voor je.

Netherlands Gepost door Tiny  op  11/29  om  07:49 AM

Inderdaad eigenwijs om te starten, maar dat is lopers eigen. Daarom ook super verstandig om er op tijd een punt achter te zetten! Zijn er dan toch nog verstandige lopers ?

Netherlands Gepost door M@urice  op  11/29  om  08:13 AM

Als je niet was gestart had je vast heel veel spijt gehad. Nu ben je een ervaring rijker.

Netherlands Gepost door jacqueline  op  11/29  om  09:29 AM

Nu weet je ten minste zeker dat je niet moet lopen als je ziek bent geweest. 1000 mensen kunnen het zeggen maar pas als je het hebt meegemaakt dan heb je je les geleerd. Verstandig dat je bent uitgestapt zodat het geen lijdensweg werd.

Netherlands Gepost door Vincent  op  11/29  om  09:54 AM

Weer wat geleerd! wink

Netherlands Gepost door GertN  op  11/29  om  10:12 AM

Je hebt in ieder geval een gezellig dagje meegemaakt, volgende keer loop je het laatste stukje gewoon ff door.

Netherlands Gepost door Rik  op  11/29  om  10:38 AM

Voor stoppen is kracht en verstand nodig dus niet getreurd en op naar een (gezonde) volgende.

Netherlands Gepost door John  op  11/29  om  04:26 PM

Fijn je gezien en gesproken te hebben en natuurlijk best wel jammer om uit te stappen, maar dat is mij ook wel overkomen..
De volgende keer gewoon vlammen naar een PR.
Groet Rinus.

France Gepost door rinus  op  11/29  om  07:28 PM

Balen natuurlijk, maar als het lichaam niet verder wil houd het gewoon op en kun je boel beter zoveel mogelijk proberen te sparen.

Netherlands Gepost door John  op  11/29  om  08:32 PM

Ik zie een zwedse vlag op je arm.. smile ik vind het goed gedaan toch geen finsih!
tot snel smile

Sweden Gepost door .  op  11/29  om  08:33 PM

En zo komt het verstand met de jaren….
Gelukkig ben je nog jong, zodat je nog vele (NL-se) marathons kunt lopen!
Verstandig om onderweg niet te forceren. Jouw tijd komt nog wel voor een mooie revanche!

Netherlands Gepost door Martin  op  11/29  om  10:17 PM

Jammer dat je moest uitstappen, maar heel verstandig. Uit eigen ervaring had ik dat ook laatst bij Etten-Leur marathon doorgaan wordt dan een lijdensweg. Je moet altijd luisteren naar je lichaam.

Netherlands Gepost door Gert Jan  op  11/29  om  10:28 PM

En wat is er mis met finishen boven de 4u ? Erg jammer dat je niet door bent gegaan ; juist dat mentale gedeelte kan je nog veel van leren. Juist dat ga je in maart nog nodig hebben wanneer je met Léonie & Martine gaat hardlopen. Realiseer je dan dat er geen auto staat waar je in kan stappen.

Wat dacht je ervan om over 2 weken de Marathon van Spijkenisse te gaan lopen ? Parcours is iets mooier, vele webloggers, mentaal kan je er weer van leren en… dan ben je ook weer hersteld van de griep.

Netherlands Gepost door Bjorn Paree  op  11/30  om  09:41 AM

Pieter het is hopelijk een wijze les geweest.
ik weet zelf hoe moeilijk het is om af te zien van iets waar je al maanden naar toe leeft.
zeker de gezelligheid met de mede bloggers wil je vaak niet missen.

Over 3-4 weken een marathon lopen is een optie want je bent niet niet tot het gaatje gegaan.
Denk er eens goed over na, mits je je 110 % goed voelt.

Netherlands Gepost door Koen Martens  op  11/30  om  11:09 AM

@Bjorn: ik ben het niet met je eens en vind je commentaar ongepast! Een ieder weldenkend hardloper weet dondersgoed wanneer je lichaam protesteert je moet luisteren naar de signalen. Het gaat hier niet om een marathon uitlopen boven de 4 uur, het gaat om een beslissing of het wijs is om in een bepaalde lichamelijke conditie tegen beter weten in door te lopen.

De beslissing van Pieter om te stoppen is een wijze beslissing en staat totaal los van zijn mentale kunnen om de loop met Martine en Leonie te doen.

En mocht Pieter tijdens de Ultra Loop door ziekte niet meer verder kunnen lopen ga ik ‘m persoonlijk met mijn auto ophalen!

Netherlands Gepost door Ronald  op  11/30  om  05:06 PM

Jammer dat het niet lukte in de ZZM, eigenlijk niet helemaal onverwacht na je ziekte. Maar wel heel dapper dat je het toch probeerde, dat verdiend ook respect!
Groet en voorspoedig herstel, maar dat zal best snel gaan!

France Gepost door ruud verhoef  op  11/30  om  08:39 PM

Wijs besluit hoor…...en inderdaad: misschien was het beter helemaal niet te gaan, maar ik snap het helemaal…...volgende keer beter, en die bezemwagen van RR noteer ik vast hihi

Netherlands Gepost door Léonie  op  11/30  om  09:11 PM

@Ronald: Volgens mij lees je mijn reactie iets te negatief en zo is het niet bedoelt.

@Pieter: Mocht mijn eerdere reactie op jouw erg negatief overkomen : zo is het niet bedoelt.

Netherlands Gepost door Bjorn Paree  op  11/30  om  11:07 PM

Een wijs en zeer verstandig besluit Pieter! Wat heb je eraan om compleet over de rooie te gaan en vervolgens lang uit de running te zijn.
Nogmaals, een verstandige beslissing. Volgende keer ben je superfit en loop je de stenen uit de straat.

Bjorn: misschien moet je je reacties anders verwoorden, want bij mij komt dit ook niet echt lekker over. (En bedoeld is met een d.)

France Gepost door Petra  op  12/01  om  09:49 AM

@ all, thanks voor alle toffe reacties! Moet ook zeggen dat ik al met al nog best een positief gevoel er aan over gehouden heb. Vandaag voor het eerst weer kunnen trainen, ging erg goed.

@ Bjorn. Ik denk dat ik jou reactie ongeveer wel begrijp, maar enigszins ongenuanceerd voelt het wel. Ik bedoel met het feit dat ik niet boven de vier uur wil lopen met name het feit dat ik dat niet zag zitten om mijzelf kapot te lopen en dan daar dus weken last van te hebben. Vier uur is best wel een grens voor mij, omdat ik weet dat ik gewoon veel harder kan. Verder no hard feelings! smile

@ all (nogmaals raspberry) Ik zal denken over wat ik op korte of lange termijn ga doen. Één of meerder marathons ter voorbereiding op Ultra Tour is zeker een optie. Moet maar even zien.

@ Lisa: Ja, daar was idd het Zweedse vlaggetje. Ik draag jou land een warm hart toe.. smile

Netherlands Gepost door Pieter  op  12/02  om  12:49 AM

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog Categorieën

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site