Veluwezoom Trail: Traildebuut en genieten

Veluwezoom Trail

Laag-Soeren - Toegegeven, ik maakte mij best een beetje zorgen. Nou ja, een beetje? Heel veel zorgen eigenlijk. Ruim 50 kilometer onverhard lopen, 500 hoogtemeters, de eerste drankpost pas na 25 kilometer en geen idee hoe mijn lichaam er echt op zou reageren. De trailtraining van vorige week was weliswaar leervol, maar nu ging het om het ‘echie’. Het bleek een succes! Ik heb van de 50 kilometer mij ongeveer 42 kilometer prima vermaakt en genoten!

De dag begon om half 7 toen ik voor Ritchie zijn huis maar eens ging bellen waar hij bleef. Een erg slaperig “Pieter…” leerde mij dat we niet helemaal volgens schema zouden vertrekken. Voordeel was wel dat ik, tijdens het wachten tot Ritchie klaar was, nog even een espresso kon drinken bij Ritchie. Met een half uur vertraging vertrokken we naar Laag-Soeren, waar we rond half 9 aan kwamen.

De start daarna verliep wat rommelig. Omdat we alle spullen nog klaar moesten maken, rugtas opdoen, omkleden, (in omgekeerde volgorde) en ons naar de start begeven waren we bijna te laat voor de start. Niet echt mijn hobby, omdat ik toch wel iemand ben van ruim op tijd aanwezig zijn. Daar nog even snel wat foto’s gemaakt met trail-experts Ingrid en Martine, Loopbeest Léonie en, net als ik, debuutloper John de Boer, waar ik vorige week nog de Zwolle Halve Marathon mee liep.

Veluwezoom Trail
Jeffrey, Martine, John, Ikkuh en Ritchie.

Na een paar eerste pittige kilometers met flink wat heuvels die we vrijwel allemaal wandelend beklommen, ging ik op zoek naar mijn eigen tempo. Het doel voor vandaag was eigenlijk zo rond de 6 minuut per kilometer gemiddeld te lopen. We waren als groepje met bovenstaande mensen gestart, maar na een kilometer of vijftien ontdek ik dat ik volledig alleen loop. Ik probeer het tempo vast te houden en merk dat de benen prima voelen. Ik wil niet harder dan dit lopen, vooral ook omdat ik geen idee heb hoe sterk ik fysiek ben op dit soort parcours.

Tijdens een klim rond 20 kilometer passeer ik een deelnemer met startnummer 54, Gerwin Meijer. We hebben een praatje en hij verteld dat hij ook zijn Trail-debuut heeft. Hij heeft één keer eerder een marathon gelopen en wil vandaag onder de vijf uur lopen! Ik vertel hem dat ik dat best ambitieus vind en dat ik daar niet op vertrokken ben. We lopen op dat moment overigens wel onder het 5 uur schema, en hij haakt aan bij mijn tempo. Tot ongeveer kilometer 30 lopen we gezamenlijk. Ik merk wel dat hij het zwaarder en zwaarder krijgt en twee keer haakt hij af. Mijn darmen spelen echter weer op, net als de eerste etappe van de BMUT, waardoor ik een aantal keren de bosjes opzoek. Iedere keer komt hij dan weer even terug. Vanaf kilometer 36 loopt hij zich echter volledig aan gort en merk ik dat hij teveel gedaan heeft om maar dat vijf uur schema vast te houden. Ik weet dat dat een fout is die ik in het verleden ook vaak gemaakt heb en ben blij dat ik tegenwoordig beter weet hoe ik mijn eigen tempo moet zoeken.

Veluwezoom Trail
Hey, ja, het is echt waar. Het enige stukje asfalt uit de trail op de foto!

De ‘laatste’ kilometers vanaf het marathonpunt gaan iets zwaarder. Het wordt goed opletten dat je niet struikelt over een boomwortel of in een kuil. Het feit dat je echt in de natuur loopt wordt eens te meer duidelijk als er een groep Schotse Hooglanders het parcours blokkeren. Met hun grote hoorns durf ik er niet te dicht langs, dus ik loop er met een grote boog omheen. Bij de laatste drankpost zie ik dat ik betrekkelijk fris zit ten opzichte van de anderen. Lopers zitten er kapot bij, terwijl ik even snel een stukje banaan eet en door ga. Nog 7 kilometer!

Het laatste stuk richting de finish is wel een heftig stukje. Er zitten nog wat vervelende heuveltjes in, maar als de Garmin 51 kilometer aan geeft weet ik dat het niet ver meer kan zijn. Ik ren naar de finish en klok af op 5:09 uur. Dit is niet helemaal objectief, want mijn Garmin ging steeds uit als ik, euhm, de natuur iets terug gaf…. Dat was ik vergeten uit te zetten. De officiële eindtijd van de organisatie is dan ook 5 uur 14´38. Ik ben erg tevreden, weet nu wat ik kan verwachten met een trail zoals deze en weet ook dat ik harder kan. Maar daarnaast heb ik vooral genoten van deze prachtige loop dwars door de Veluwe. Dit ga ik vaker doen!

Uiteindelijk 51,5 km gelopen. Data staat HIER. In de einduitslag 42ste man met 67 mannen die de finish zagen.

Veluwezoom Trail

Share |

WOW! Wel een mooi verhaal. Zal ik eerlijk zijn? Het lijkt mij heeeeeeelemaal niks! Weet niet waarom, maar ben een echte asfaltvreter. Hoewel ik wel altijd erg goed uit de verf kom op de cross. Puike prestatie Pieter!

France Gepost door Keesdeloper  op  06/21  om  01:58 PM

Mooi verslag van een mooie loop.Lekker onverhard en genieten….......en prim a gelopen hoor.Smaakt naar meer?

Netherlands Gepost door Jaco  op  06/21  om  02:17 PM

wowowwww!! super gedaan Pieter maar ja, na de BMUT heb je wel bewezen dat jij ook een loopbeest bent!
TOpppppper!!

Netherlands Gepost door Ronald  op  06/21  om  02:40 PM

Dit was echt een droomdebuut. Je hebt echt geweldig gelopen/gepresteerd. Van harte gefeliciteerd, geniet ervan en op naar de volgende wink

Netherlands Gepost door John  op  06/21  om  02:51 PM

Petje af Pieter! Wat een knappe prestatie!

Netherlands Gepost door M@urice  op  06/21  om  05:50 PM

met plezier je verslag gelezen !
puike prestatie !

groet Marco

Netherlands Gepost door Marco  op  06/21  om  07:27 PM

Inspirerend verslagje. Je hebt heel verstandig gelopen en je wedstrijd prima ingedeeld. Ik ben overigens heel blij dat ik dit weekend niet de enige was die de bosjes is ingedoken. We houden contact!!

Belgium Gepost door dirk  op  06/21  om  09:38 PM

was weer een genoegen…zelfs op de foto zie je er nu uit als een man grin

Netherlands Gepost door martine  op  06/21  om  09:46 PM

Mooi verslag en mooie foto’s van de Veluwezoomtrail.
Mooie tijd trouwens voor ruim 51 km.

Netherlands Gepost door Gerard  op  06/22  om  03:55 AM

Knappe prestatie Pieter en een mooi ultra-traildebuut, of hoe je het ook noemt.
Was een mooie loop dus, jammer voor mij dat ik helaas verhinderd was.

France Gepost door ruud verhoef  op  06/22  om  09:01 PM

geweldig verhaal en gelopen natuurlijk.. als ik het mag zeggen: je bent echt “gegroeid” dit jaar. succes met de voorbereidingen voor berlijn

Netherlands Gepost door hans  op  06/23  om  11:41 PM

Gefeliciteerd Pieter en een prima tijd op deze zware trail.
Je bent echt gegroeid de laatste maanden en er zit nog veel meer in.
Groet Rinus.

France Gepost door Rinus  op  06/24  om  11:07 PM

Je hebt een enorme prestatie geleverd Pieter! Respect!

Netherlands Gepost door GertN  op  06/25  om  01:27 PM

Dit ‘soort’ verslagen blijven leuk, al is het even geleden. Super gelopen en enorm naar je zin gehad. Leuk verslag om te lezen, gefeliciteerd met je mooie tijd!!

Netherlands Gepost door .  op  06/30  om  10:51 PM

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog Categorieën

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site