Veilig hardlopen in het donker: Zo moeilijk is dat niet

hardlopen in het donker

Leeuwarden - Sinds de wintertijd is ingegaan ontkomt bijna niemand er meer aan om te moeten trainen in het schemer of donker. Wat mij in zoín geval ieder jaar weer opvalt is hoeveel lopers dat nog steeds doen zonder reflecterende kleding. En dat terwijl de oplossingen legio zijn. Je hebt het misschien niet nodig om de weg te zijn, maar het is wel fijn als weggebruikers JOU zien!

Zelf loop ik sinds de Be More Ultratour, wanneer ik in het donker loop, in ieder geval altijd met The Nite Ize LED Sport Vest. Dit reflecterende vest heeft als groot voordeel dat er ook verlichting in zit. Daarnaast zit het wat hoger, zodat je niet de hele tijd zoín vest rondom je hebt slingeren en is het ook nog eens super licht. Nadeel is dat hij vrij prijzig is om zomaar even aan te schaffen.

The Nite Ize LED Sport Vest

Een ander mooi alternatief voor wanneer je een hekel hebt aan het lopen met een vestje is de kledinglijn van Saucony ViziPro. Deze is speciaal gericht op het lopen in het donker, is volledig reflecterend en daarmee ben je dus verzekerd dat je opvalt. Ook hierbij moet weer vermeld worden dat de prijs best stevig is, maar voor zowel de Nite Ize als voor ViziPro geldt dat je er jaren plezier van kunt hebben.

Saucony ViziPro

Maar er zijn natuurlijk goedkope alternatieven. Veiligheidsvestjes om in te lopen zijn niet duur bij een runningwinkel en ook het aanschaffen van een lichtbandje om je been of arm kan bijvoorbeeld bij een Action of een Wibra al voor een euro of 2.

Waarom dan dit stuk? Nou, omdat vorige week op mijn vaste route buiten Leeuwarden, over de openbare weg aan het lopen was en ik drie hardlopers tegen kwam die alle drie geen opvallende kleding droegen. Ze lopen echter wel op een weg waar ook gewoon autoís overheen rijden met een gangetje van 80 km p/u. Als die jou niet op tijd zien in het stikdonker dan kun je er vanuit gaan dat je nooit meer een trainingskilometer maakt. Is het dan werkelijk zo erg om met een paar lichtjes op te lopen? Is je het dat echt waard?

Share |

Dacht eerst dat je reclame ging maken wink
Maar het is helemaal waar wat je zegt, ik kom ze s’avonds ook nog steeds tegen.
Zwarte tight,zwarte jas en nu zelf zwarte thermomuts + handschoenen.
Kan je met de kop niet bij, ik zou niet eens zo durven te trainen.
Zelf heb altijd een hesje aan en led bandjes om.
Wat je zegt, wat is er dan meer waard?

Netherlands Gepost door DaniŽl  op  11/17  om  12:20 PM

Hear hear!

Loop zelf sinds vorig jaar in een ViZiPro jack van Saucony en ik kan je vertellen dat automobilisten mij eerder zien dan de fietsers. Van een paar honderd meter gaat het groot licht al af omdat ze een fel oranje bol aan zien komen.
Watbetreft de prijs: De ViZiPro jacks zijn een paar tientjes duurder dan een normaal jack. Het ViZiPro jack kun je natuurlijk ook overdag dragen, val je lekker op!

Voordeel van de ViZiPro: er zit een wit led-lampje in de rechter mouw.

Ik heb vroeger iemand gekend die in het donker ging hardlopen… nooit meer iets van gehoord (geen grapje).

http://blog.rutgersmit.com/runners-tp-val-op-in-het-donker

France Gepost door Rutger  op  11/17  om  12:52 PM

erger me ook aan dit soort lopers. Ik loop meestal langs een kanaal waar wagens niet toegelaten zijn, maar zelfs dan moet je af en toe eens een brug over, en daar zijn dan uiteraard wel auto’s ...
Hetzelfde geldt trouwens voor fietsers!

Great Britain (UK) Gepost door geert  op  11/17  om  12:54 PM

Helemaal waar! En ook al loop je niet op of langs een (drukke)weg, ook in het park is verlichting niet overbodig. Ik heb al veel bijna-botsingen gehad met onverlichte lopers. Het valt me wel op dat er steeds meer honden ook een lampje om krijgen van hun baasjes. Best fijn, want daar struikel je in het donker ook snel over!

Germany Gepost door Eva  op  11/17  om  01:10 PM

Ik liep er gisteravond weer (bijna)bij als tijdens de tiedkwietloop ...... en dan nog rijden de fietsers bijna tegen je aan. Misschien dat een zwaailicht op ons hoofd wel werkt.
Alles helpt maar sommige mensen letten gewoon niet op en/ of kunnen de afstand tot de loper niet inschatten.

Netherlands Gepost door RENdier  op  11/17  om  02:39 PM

Als ik met een groep op stap ben daar hebben we strakke afspraken over gemaakt. Fluohesje,verlichting. uiterst links en niet meer dan 2 man breed.

Netherlands Gepost door Tiny  op  11/17  om  03:44 PM

En waar loop je als de verlichting op je rug rood is en voorop wit?

Als je er een beetje tempo in hebt zitten loop je zo snel als een langzame fietser. Als een fietser/automobilist iemand met wit licht aan de verkeerde kant van de weg op zich af ziet komen kun je ook nog rare situaties krijgen. Kun je dan niet beter aan de rechter kant lopen?

France Gepost door Rutger  op  11/17  om  03:49 PM

@ Rutger. Mijn mening is op avond ook met de rijrichting MEE te lopen. Dus auto’s in je rug zeg maar. Meestal zwaar ik nog even, maar met de verlichting die ik bij me heb ben ik vrij overtuigd dat ze mij wel zien.

@ Tiny. Ja, met groep lopen vereist nog meer afspraak. Vooral het naast elkaar lopen vind ik nog altijd redelijk gevaarlijk

@ Patrick. Ik snap fietsers ook niet. Fietsen zonder licht is zet zo gevaarlijk/ nog gevaarlijker.

@ Daniel. Ik maak toch nooit reclame?? smile

Netherlands Gepost door Pieter  op  11/17  om  06:23 PM

Pieter je hebt helemaal gelijk.
Zelfs op de fiets rij ik ze nog wel eens bijna omver.

Netherlands Gepost door trainingsweekend Vledder  op  11/19  om  02:25 PM

heb zelf een geel reflectie jack van Craft, je laten zien in het donker is wel slim als je niet levensmoe bent winkook draag ik vaak de nightlife cap van Brooks met rood knipperLED aan de achterzijde

groet marco

Netherlands Gepost door Marco  op  11/19  om  07:30 PM

helemaal mee eens, ook ik zie ze elke dag (nou ja, bijna niet eigenlijk. Welke gek gaat er helemaal in het zwart zonder reflectie lopen.. mannen en vrouwen trouwens… is echt een zelfmoordaktie. Kortom: goed bericht, kan niet vaak genoeg gezegd worden

ha, toepasselijk: mijn antispamwoord: hospital75

Netherlands Gepost door Ronald  op  11/19  om  08:36 PM

Je kunt natuurlijk ook zo’n kerstmuts nemen zoals WorldWideWillem heeft: met een rood knipperlichtje aan de punt? wink

Netherlands Gepost door .  op  11/19  om  09:53 PM

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog CategorieŽn

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site