Van sportheld tot junkie

Leeuwarden - Gisteren kreeg ik een soort klap in mijn gezicht bij het verhaal van Yuri van Gelder. Even had ik een Déjà vu aan de maand mei van dit jaar. Voor u mensen met een kort geheugen, de Belg Tom Boonen werd toen positief bevonden aan het gebruik van cocaïne. Overigens voor de tweede maal toen.

Marathon Geert, u allen bekend, schreef een schitterende blog over ‘de junkie Tom Boonen’. Twee dingen daaruit wil ik even aanhalen na aanleiding van het positief bevinden van een nationale trots Yuri van Gelder. Marathon Geert schreef die dag iets over het gebruik van dergelijke drugs:

Ik zou echter wel nog enkele feiten aan het debat willen toevoegen:

  * Wanneer je cocaïne zou toelaten, wat doe je dan met onder andere amfetamines? Ook toelaten? Zo nee, waar trek je de lijn?? Want dit is ook weer een detail dat vergeten wordt hé: cocaïne en amfetamines hebben nagenoeg hetzelfde effect.
  * Het is correct dat je van cocaïne niet sneller gaat rijden. Nu, als dit de maatstaf is om een middel op de dopinglijst te zetten, haal dan maar ALLE middelen van die lijst ...
    Anabole steroïden? Ga je niet sneller van rijden (ok, dat verhoogt wel je spiermassa en recuperatievermogen, maar in spe rij je er niet sneller van ...)
    EPO? Ga je niet sneller van rijden (ok, het verhoogt wel het zurstoftransport in het bloed, maar op zich trap je door die spijt geen kilometer per uur rapper)
  * Cocaïne is, net als beide hierboven aangehaalde voorbeelden, wel degelijk prestatiebevorderend. Het kan pijnonderdrukkend werken bij een lichte blessure, waardoor je met een verrekking toch nog een zware training kan afwerken. Het kan je een goed gevoel geven op momenten dat je er door zit. Cocaïne is tevens een neurotransmitter, en één van de effecten hiervan is het verkrijgen van meer energie (is dit niet een standaarddefinitie voor doping??). En tenslotte helpt cocaïne ook in de buitensporige aanmaak van adrenaline.

Zelf schreef ik in een reactie daarop het volgende op zijn blog:

Feit is alleen dat, zoals jij omschrijft, de lijn duidelijker moet zijn. Voor Boonen moet gelden dat het einde carrière is. Wil je groot en beroemd zijn in sport en media, PRIMA, maar je hebt één verplichting. Je hebt een voorbeeldfunctie. En in sport gebruik gaan maken van dergelijke stimulerende middelen die ook nog eens vernietigend zijn voor je eigen lichaam. Keihard bestraffen.

Allereerst het gebruik van cocaïne. Laten we voorop stellen dat deze drugs op de lange duur een zeer nadelig effect hebben op je lichaam. Met name het feit dat je er afhankelijk van wordt is natuurlijk een groot probleem, maar ook het feit dat je langer doortraint, terwijl je lichaam dat eigenlijk fysiek misschien niet aankan, kan op de lange duur ernstige blessures ten gevolge hebben.

Het tweede, en in mijn ogen meest erge punt, is het feit dat defensie EN de turnbond al langere tijd op de hoogte was van het (vermoedelijke) drugsgebruik van van Gelder. Nederland doet er nu geschokt over en met name heel lullig over, maar ik denk dat wij niet moeten vergeten wat sporters als Yuri moeten doorstaan en hoe weinig respons daar voor is.

Wij hebben maar weinig zulke goede turners gehad als Yuri van Gelder. Het is een icoon, een vertegenwoordiger van ons land, maar in plaats dat te omarmen, moet hij zich de kannonen werken in het leger naast alle trainingen. Nederland kent geen topsportmentaliteit. Nederland zegt: “ Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” En daar moeten wij naar mijn mening van af. Topsporters moeten intensief begeleid worden. De juiste mensen moeten op een juiste manier sporters begeleiden, zowel tijdens trainingen, wedstrijden als daarbuiten.

Naar mijn mening ontbreekt het hier vaak aan. Te vaak kunnen sporters niet leven van de sport. Alleen ‘gewaardeerde sporten’ als schaatsen, voetballen, wielrennen (soms) en tennis voorzien daarin.  Het wordt tijd dat we daar in Nederland wat aan doen. Sportstad Heerenveen is een mooi voorbeeld hoe we turnen naar een hoger plan kunnen brengen. Maar talenten als bijvoorbeeld Epke Zonderland moeten daar wel de ruimte voor krijgen, zonder fouten te begaan zoals nu Yuri.

Voor Yuri, en daar blijf ik bij, is het vervelend, is het misschien zelfs wel zielig. Maar ik zei het al op Geert zijn log, en ik herhaal het nu nog een keer. Een junkie hoort niet in de sport thuis. Als je wilt snuiven, wilt slikken, wilt spuiten, dan moet je de consequenties ook accepteren. Iedere sporter die zo’n fout maakt, of het nou EPO is of cocoïne, moet levenslang geschorst worden. Geen uitzondering. Wat anders? Moeten wij dan echt voor hem gaan juichen in Londen 2012? Als ‘de lord of the rings’ daar goud haalt? Voor dat junkie?

Share |

Je hebt helemaal gelijk Pieter. (Top) sport moet je clean doen met de juiste begeleiding.

Netherlands Gepost door Jacqueline  op  07/15  om  07:50 PM

Waren zijn benen maar zo sterk geweest al zijn armen. Dan hadden ze de weelde kunnen dragen!

Netherlands Gepost door Tiny  op  07/15  om  09:03 PM

Drugs… just say NO .. zo is het en niet anders

Netherlands Gepost door RunningRonald  op  07/16  om  11:15 PM

Duidelijke mening, Pieter.
Ik vind dat van Gelder niet van 2 walletjes moet eten. Ondersteund worden door NOC / NSF en Defensie en er toch maar op los fuiven, dat hoort niet.

Van mij mag van Gelder best snuiven en zuipen, maar dan moet-ie zijn privileges en zijn plaats in de schijnwerpers opgeven.

Netherlands Gepost door Hardloper Hans  op  07/17  om  09:22 AM

Tiny je bedoelt z’en hersenen.

Netherlands Gepost door Koen Martens  op  07/17  om  06:46 PM

Ik keur het ook sterk af maar moet tegelijkertijd erkennen dat ik niet weet waarover ik het heb. Wat doet beroemdheid met je geest? Hoe zwaar weegt roem? Wat betekent de druk van op wereldniveau (moeten) presteren? Het is geen excuus om dan e neus maar te gaan poederen, maar ik vermoed dat velen van ons in die omstandigheden ook dingen zouden doen waartoe ze zich nu niet in staat achten.

Netherlands Gepost door John  op  07/18  om  06:52 PM

inderdaad schokkend. en btw ,de topsporters bij defensie hoeven helemaal niet hard te werken als defensiebaan. Ze hebben tijd voor hun sport.

Netherlands Gepost door martine  op  07/19  om  01:45 PM

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog Categorieën

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site