Stan Storimans en het Nederlandse wanbeleid

Leeuwarden - Ik moet even wat kwijt. En als je van luchtige logs houdt, ga dit dan vooral niet lezen. Want dat wordt dit niet. Het verhaal speelt namelijk al dagen door mijn hoofd. En ik moet het gewoon kwijt. Afgelopen zondag werd het verhaal van Stan Storimans verteld. Hoe een cluterbom op een lege stad de dood van 12 mensen betekend, waaronder die van een Nederlandse journalist.

De uitzending van RTL was bijna RTL onwaardig afgelopen zondag. En daarvoor een groot compliment. Het was een oprechte zoekactie naar de ware oorzaak, en belangrijker de ware reden, achter de bom op een vrijwel leeg plein in een lege stad in GeorgiŽ.

Een klein stukje geschiedenis: In de nazomer van 2008 valt GeorgiŽ in eigen land de afvallige provincie Zuid-OssetiŽ binnen. Dit omdat deze provincie zich wil afscheiden van GeorgiŽ, tot groot genoegen van Rusland. Rusland schiet Zuid-OssetiŽ dan ook direct te hulp en veegt de GeorgiŽrs terug naar eigen grondgebied. Het is niet genoeg voor Rusland, die in slechts een paar dagen tijd ook een groot deel van GeorgiŽ innemen. Dit reikt tot de (militaire) stad Gori. Waar een groot tankdepot is en door de NAVO gesteunde trainingsfaciliteiten. De GeorgiŽrs trekken halsoverkop ook terug uit Gori en laten alles achter.

De stad Gori was, na het terugtrekken van het Georgische leger, volledig ontruimd. Nog slechts een handje vol mensen en veel journalisten waren in de stad achter gebleven om verslag te doen van de Russische binnenkomst. Veel van de pers was verzameld op het plein in de stad. Het moet er extreem rustig zijn geweest, omdat ís nachts rond 2 uur al de volledige evacuatie van alle inwoners van de stad afgerond was. Dan valt er plotseling een bom op het plein. Gevolg: 12 doden, waaronder de Nederlandse cameraman Stan Storimans.

De weerslag is enorm. Met name omdat het een zogenaamde clusterbom betrof. Dat is een bom die in een aantal kleine bommetjes uiteenvalt voor dat hij de grond raakt. Die kleine bommetjes hebben allemaal weer een Ďshitloadí aan scherven erin zitten. Zie het alsof er ineens een volledige emmer met spijkers op volle snelheid op je af komt, en dan wel met de punten naar voren toe. Er is geen ontkomen aan. Het slaat alle kanten op en raakt iedereen in de directe omgeving.

Het zijn bommen waar door ruim 100 landen een verdrag voor getekend is om ze niet te gebruiken. Uiteraard ondertekend Rusland zulke verdragen niet en ook de VS maakt zich schuldig aan gebruik van dit soort bommen. En ook de tegenpartij in dit verhaal, GeorgiŽ, gebruikte eerder in de oorlogsweek deze bommen.

Dit keer is het echter een Russische bom die afgeschoten is. Een hypermoderne bom, nooit eerder echt gebruikt in oorlogssituaties. En waarom, WAAROM!!, gebruikt Rusland hem dan nu wel. Op een lege stad, een overwonnen stad? Het antwoord is even schokkend als gemakkelijk. Hij is nog nooit eerder gebruikt, dus hij moet getest worden. Kijken wat de daadwerkelijke gevolgen zijn. GETEST!! Oh ja, dat er 12 doden vallen? ĎCollateral damageí zou je het kunnen noemen.

Stan Storimans was daar, werd geraakt en overleed. Jeroen Akkermans was er ook, raakte gewond, maar maakt een jaar na dato een indrukwekkende documentaire waar ik al dagen aan moet blijven denken.

De Russen vertrokken daags na de inval in Gori. Plunderden de stad en het militaire kamp. Staken alles wat niet meegenomen kon worden in de brand en namen tientallen tanks en dozen vol wapens mee. Dit alles met als doel de militaire kracht van GeorgiŽ te verzwakken. In het hospitaal werd ondertussen een bittere strijd geleverd voor de mensen die het overleefd hadden. Sommigen met tientallen kleine kogeltjes in hun rug of borst.
De bewijzen zijn legio. Het was een Russische bom. Een oorlogsmisdaad. Iets waar mensen naar mijn mening voor ter verantwoording geroepen moeten worden. Het was geen oorlog tegen Rusland, het werd het wel. En Rusland misdroeg zich op onvoorstelbare wijze, net als GeorgiŽ. Maar Nederland roept Rusland niet ter verantwoording voor deze daden. Nee, Balkenende is veel te dikke vriendjes met die Russische leiders/ anex maffiabazen. Terwijl de oorlog in volle gang was, dronk Balkenende gezellig een borrel met Poetin in China, bij de opening van de Olympische spelen in, oh ja, nog zoín land dat de mensenrechten onafgebroken schend.

Nederland siddert voor een grootmacht als Rusland. Vraagt op zoín moment veel te weinig hulp van buurlanden of grote partner Amerika. Nee, die houden zich keurig afzijdig en kennen Nederland alleen als ZIJ hulp nodig hebben. Of zou het gewoon niet eens gevraagd zijn door onze mislukte minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

Er blijven dus alleen maar een boel vragen over. Waarom test Rusland een clusterbom als ze weten hoeveel journalisten in die stad aanwezig zijn? Waarom onderneemt de Nederlandse overheid geen verdere actie tegen Rusland? Wie voerde het bevel over de aanval tegen Gori en waarom is deze persoon nooit ter verantwoording geroepen? Deze en nog veel meer vragen intrigeren mij, maar maken mij ook boos. Boos omdat ik de zin van geweld niet begrijp. Niet in het groot, niet in het klein.  Het helpt echter niet voor nabestaanden van Storimans, nog die van de overige elf slachtoffers. Zij zijn hun familie kwijt, omdat Rusland even iets wou testenÖÖ..

Share |

Helaas zal het niet de laatste keer zijn dat dit gaat gebeuren. Was een goede reportage inderdaad.

Netherlands Gepost door .  op  08/19  om  08:28 AM

de reportage heb ik niet gezien maar het verhaal is nu duidelijk. Wie maken er de dienst uit in de wereld? China, Rusland en de VS. In willekeurige volgorde.. zal nooit veranderen ben ik bang

Netherlands Gepost door Ronald  op  08/19  om  03:37 PM

@ Ronald. Nee, en ik maak mij er druk over, terwijl ik mij ook druk kan maken over bijvoorbeeld een Geert Wilders of een voedselbank die mijn inziens niet nodig zou MOETEN zijn. Maar deze zaken spelen wel en zijn moeilijk door ťťn persoon te begrijpen, laat staan op te lossen. Helaas zit er geen beeld in dat het op zal lossen, ik zou voorlopig niet weten hoe.

Netherlands Gepost door Pieter  op  08/19  om  10:37 PM

“Oorlogsmisdaad” is een pleonasme, Pieter (wat mij betreft)). Het is een illusie om te denken dat je met het opstellen van regels zoals de Conventie van Geneve, je een oorlog “schoon” kunt houden. De mensheid is rot en hoe groter de groep, hoe kleiner het geweten. Ik heb vertrouwen in mensen (individuen) maar totaal niet in de mensheid in zijn algemeen.

Netherlands Gepost door John  op  08/20  om  12:03 PM

Ook op mij heeft die reportages diepe indruk gemaakt.
Wat mij nog zo bij is gebleven, was de vrouw van een van de mannelijke slachtoffers die echt hartverscheurend stond te huilen bij zijn graf.
Bah, daar kreeg ik echt de rillingen van over mijn lijf en tranen in mijn ogen…...

Netherlands Gepost door Esther  op  08/20  om  10:06 PM

Het zal helaas uiteindelijk wel de doofpot in gaan.

Netherlands Gepost door Koen Martens  op  08/21  om  10:47 PM

Kun je nagaan wat er nog allemaal gebeurt als er niet eens journalisten in de buurt zijn of als wij alleen gebruik maken van journalisten die in oorlogssituaties alleen onder militaire begeleiding mee mogen.
@John, Overigens geloof ik wel in het goede van het opstellen van regels, al kan dat niet alles worden voorkomen. Elk mens dat er door gespaard wordt is er weer een en als bepaalde wapens door bepaalde landen niet meer op voorraad zijn, dan kunnen ze ook niet misbruikt worden. (maar anders zou ik natuurlijk ook geen internationaal conflictrecht gestudeerd hebben)

Netherlands Gepost door Steven van Vulpen  op  08/23  om  10:48 PM

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog CategorieŽn

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site