Het Milgram Experiment

Een stukje psychologie vandaag.

De psychologie van de mens interesseert mij altijd, maar levert vaak ook schokkende resultaten op. Zo was er ooit het t ‘Stanford Prison Experiment’,onderzoek waarin 21 vrijwilligers betrokken werden in een nagemaakte gevangenis. Elf personen werden de gevangenen, 10 werden hun bewakers.

36 uur nadat het onderzoek gestart was moest de onderzoeker, Philip Zimbardo, de eerste ‘gevangene’ laten gaan omdat deze extreme depressies, onbeheerste huilbuien en woede-uitbarstingen kreeg. Na zes dagen werd het onderzoek zelfs helemaal stop gezet omdat de grenzen tussen experiment en werkelijkheid compleet verdwenen bleek te zijn. De ‘gevangenen’ werden gekleineerd, onderdrukt en geïntimideerd, terwijl de ‘bewakers’ zich beestachtig gedroegen. Alleen maar omdat ze in positie gezet werden!  Het onderzoek zou officieel twee weken duren.

Het onderzoek waar ik echter me in aan het verdiepen ben, is een onderzoek wat wel veel gelijkenis toont met bovenstaande. Het Milgram Experiment, gedaan door Stanley Milgram in 1961, bleek schokkend. Rond dezelfde tijd was het proces gestart tegen Adolf Eichmann, één van de oorlogmonsters uit de tweede wereldoorlog. Milgram vroeg zich af of het werkelijk zo kon zijn dat, zoals deze monsters beweerde, ze het alleen maar deden omdat het hen opgedragen werd.

Het idee was simpel voor dit experiment. Je hebt een leerling en een leraar. Ze trokken beide een lootje waarin stond of ze leerling of leraar waren. De leraar was een echt proefpersoon, de leerling een acteur, maar dat wist deze proefpersoon uiteraard niet. Eigenlijk stonden op beide lootjes hetzelfde, zodat ze altijd zeker wisten dat de proefpersoon leraar werd.

De leraar en leerling werden beide in een aparte kamer gezet. De leerling werd vastgebonden en voorzien van een band die elektriciteit doorgeeft. De leraar stelt een vraag met vier antwoorden. Bij ieder fout antwoord moet hij een hendel overhalen die de leerling een stroomstoot geeft. Iedere keer 15 volt meer. En dit tot een maximum van 450 volt. Uiteraard was de leerling al lang losgekoppeld en werd er bij iedere stroomschok een bandje afgespeeld waarin er werd geschreeuwd en gekrijst, totdat de leerling op een gegeven moment helemaal niet meer reageert. Ook dan gaan de vragen nog door, tot het maximum van 450 bereikt wordt. Reageert de leerling niet, dan moet de vraag na een aantal seconden als fout worden gerekend.

Grote vraag is, waarom gaan de proefpersonen door met zoiets. Als jij hoort dat iemand zoveel pijn hebt, dan ga je toch niet door? Het antwoord lag heel simpel. In dezelfde kamer als de leraar zat ook een professor in een witte jas. De professor geeft continu aan dat je door moet gaan, ondanks het geschreeuw. Dit werd gedaan in vier stappen:
1. Please continue.
2. The experiment requires that you continue.
3. It is absolutely essential that you continue.
4. You have no other choice, you must go on.
Had de leraar na dit vierde argument nog bezwaar, dan werd het onderzoek stop gezet.

Vooraf werd gevraagd aan psychologen hoeveel mensen tot het einde zouden doorgaan. Tot de 450 volt met geen enkel teken van leven meer. De onderzoekers schatte dit op één tiende van een procent. De uitkomst bleek echter schokkend. Ruim 60 procent van alle deelnemers ging door tot het einde, vooral omdat een meerdere dat tegen jou zeg en geen enkele kandidaat stopte voor de 300 volt!

Daarmee wordt er IETS aangetoond van de volgzaamheid van de mens. Als keuzes voor ons gemaakt worden, lijken wij die orders ook veel makkelijker op te volgen. Blijft de grote vraag natuurlijk: Wat zou jij gedaan hebben?

Hier een filmpje van het onderzoek zoals hierboven beschreven. Deze is overigens volledig in scene gezet.

Share |

Een erg interessant stuk! In wezen draait het om macht, macht over een ander die je uitoefent omdat een ander macht over jou heeft. Ik weet onder extreme omstandigheden niet wat ik zou doen, dat moet je meemaken maar ik kan wel zeggen dat ik totaal allergisch ben voor autoriteit en `orders`. Van kinds af aan (daar hebben mijn ouders mee te stellen gehad). Ik liep vorige week niet voor niets over bielzen bij het spoor, ik ben zelf een dwarsligger smile

Netherlands Gepost door John  op  11/22  om  07:39 PM

Net als John vind ik mezelf erg onafhankelijk en dwars. Maar dat lijkt me geen garantie dat je geen “beul” zult worden.
Als ik ooit in zulke omstandigheden kom, zal ik hieraan denken en de juiste keus maken ... hoop ik.

France Gepost door Hans  op  11/22  om  08:15 PM

Ik betwijfel of ik dit zou doen, Waarom?

Kijk namelijk niet gauw tegen mensen op.
Lees: voor mij is een hoofd, directeur, of prof niet anders dan ik.

Zo zie ik werk als: als beloning tegen prestatie.
En staat mijn werkgever gelijk in rang.
Ook al zullen zij dit anders zien.

Netherlands Gepost door Koen Martens  op  11/22  om  09:50 PM

@ John: Ja, je moet het inderdaad meemaken. Derren Brown, een Britse illusionist/ mind fucker (erg leuk om te zien) liet ditzelfde onderzoek uitvoeren bij een stuk of 6 Britse middle management people. Allemaal goede baan, geen strafblad of agressief verleden. Op één of 2 na gingen ook zij allemaal door. Willekeurig geselecteerd….

@ Hans: Ik denk dat dat onze belangrijkste les moet zijn. Dat we er wat van opsteken en nadenken mochten we ooit in zo’n situatie komen. Hoe je reageert, (ik refereer nog even aan het ongeluk waar ik laatst over schreef) blijft toch altijd een verassing.

@ Koen: Ja, dat is zo, en daarom zal het NU misschien niet werken. Maar wat gebeurd er als je iets tegen het lijf loopt waar je in geloofd. Denk aan de volgers van Hitler. Zij geloofden in hem en voldeden daarom aan al zijn wensen… Er moet altijd een stuk geloof bij zitten. Waarom blazen extremistische moslims zichzelf op in opdracht van één van de leiders, omdat zij GELOVEN dat Allah het zo wil.

Netherlands Gepost door Pieter  op  11/22  om  10:31 PM

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog Categorieën

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site