De Slachtemarathon, de Friese traditie.

Het is misschien wel één van de jongste marathons van Nederland, maar tevens één van de meest historische. De Slachtemarathon, Friesland’s trots op hardloop- en wandelgebied. Een dijk die al in het jaar 1200 zijn complete afstand van, hoe toevallig, 42 km en een beetje bereikte. De perfecte lengte voor een marathon!

image
3 Kilometer zandhappen hoort ook bij deze marathon! © Natuurlijkwandelen

Dit jaar wordt voor de derde maal deze marathon georganiseerd. Eigenlijk is de echte beleving vooral één van de wandelaars. Deze hebben zich ook dit jaar weer massaal ingeschreven, 13.000 in getal, om deze wandeling aan te vangen. Maar zij mogen pas vertrekken als de hardlopers vertrokken zijn, op zondag 14 juni, starttijd 6.30 uur.

De marathon werd in 2000 voor het eerst georganiseerd. Dat jaar kende Friesland een nationaal reünie jaar genaamd Simmer 2000 (zomer 2000) waarin veel gemigreerde Friezen terug naar Friesland kwamen om één van de manifesten bij te wonen. Ja, er waren ook ‘geëmigreerde’ Friezen uit één van de andere 11 provincies, maar vooral mensen die naar andere LANDEN geëmigreerd waren. Dit om alvast even alle grapjes voor te zijn. Als klapstuk werd daarbij een marathon en wandeltocht georganiseerd over de dijk die Friesland vroeger droog hield bij vloed van de Waddenzee.

image
De Simmer 2000 koeien. © Natuurlijkwandelen

De Slachtedijk is nu vooral een cultureel erfstuk, maar was vroeger van levensbelang voor de inwoners van Friesland. Deze wisten toen al hoe ze op perfecte wijze droge voetjes konden houden door een goed afwateringsysteem te creëren en natuurlijk de dijk keer op keer te verhogen om het water tegen te houden. Nadat de dijk rondom Friesland gelegd werd zoals dat nu het geval is, verloor de Slachtedijk zijn oorspronkelijke functie. Gelukkig kwam het behoud en onderhoud bij het Fryske Gea terecht, de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Friesland. Zij hebben de dijk kunnen behouden in zijn oorspronkelijke vorm en zelfs een eigen gezicht gegeven. De dijk staat symbool voor schoonheid door de grote verscheidenheid aan bloemen die uitgebreid de gelegenheid krijgen om in volle pracht te bloeien. Daardoor staat de dijk weer in mooi contrast met de omliggende weilanden waar de dijk voornamelijk doorheen slingert.

image
Hier doe je het voor. Op en top mooi! © Natuurlijkwandelen

Nu even over de marathon zelf. Doordat de dijk exact 42 kilometer en een beetje is, is de afstand makkelijk aan te passen aan de marathonafstand. Het idee om de marathon te lopen ontstond dus in 2000 en werd daarna als vaste ‘traditie’ één keer in de vier jaar georganiseerd. Dit jaar beleefd deze marathon dus zijn derde editie. Qua wandelaars was de inschrijflimiet al binnen de dag bereikt. Voor hardlopers gaat dat iets rustiger aan. Maar let op, ook daar zou wel eens een flink aantal extra deelnemers bij kunnen komen dit jaar. De marathon van Leeuwarden wordt expres niet georganiseerd, om daarmee vrij baan te geven aan deze topper.

Al met al is het een leuke belevenis over een, zo denk ik, legendarische ondergrond. New York is speciaal om de stad en het publiek, Berlijn is legendarisch om zijn snelheid, Rotterdam is legendarisch als koningin der Nederlandse Marathons, maar misschien mogen we rustig zeggen dat de Slachtemarathon legendarisch is om zijn locatie.42 kilometer over één dijk lopen, een klein stukje onverhard en een zeer vervelende brug vlak bij Wommels (waar? Ja daar).  Ben ik fit, en daar lijkt het wel op tegen die tijd, dan loop ik hem mee. Reken maar!

image
Nog even de route!

Share |

Heb er serieus aan zitten denken maar de keuze is op Duisburg gevallen. Heb over de Slachte Marathon inmiddels mooie verhalen gehoord en ik ga deze echt nog wel eens lopen. Dank voor de leuke uitleg en schitterende foto’s.

Netherlands Gepost door Bjorn Paree  op  04/20  om  09:49 PM

Ten eerste…een absurd vroege starttijd. Waarom zou dat zo vroeg zijn? Ik wist niet dat het 42 km lang over een dijk was! Kan nog een behoorlijke windvanger zijn…
Onze schoonzus loopt mee met haar zus…geboren Frielanders(sters)

Netherlands Gepost door Petra  op  04/21  om  07:41 PM

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog Categorieën

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site