Berlijn Marathon 2010: Mijn marathonverslag

Finishfilmpje Berlijn marathon

Berlijn - 36 uur na de start van mijn Berlijn Marathon kan ik nog steeds niet precies bevatten wat er gebeurd is. Vorig jaar dacht ik dat een realistische tijd voor mij was onder de 3:40 uur. Ik wou stiekem wel onder de 3:30. Dat kwam er niet van. Dit jaar moest ik onder de 3:30. Wat doe je dan? Een 3:20 schema pakken en lopen! Resultaat? 3:19:19! Hoe doe je dat?

Toen de wekker ging om half 7 had ik gek genoeg niet dat ‘marathongevoel’ dat ik de eerdere keren wel had. Tenminste, niet die echte spanning. Elroy liep gespannen rond en daar was ik blij om. Zijn eerste marathon moet serieus zijn. Dat serieuze was echter ook direct te merken aan het weer. Regen, regen en regen. Ik had nog nooit een marathon gelopen in de regen en de voorgaande jaren was het altijd mooi weer in Berlijn. Wat gaat er fout?

Berlijn marathon
Voor de start, nog zo fris als een hoentje!

Als we rond 8 uur de hekken doorlopen van het afgeschermde gebied voor de start nemen Elroy en ik afscheid. We moeten beide een volledig andere kant uit en ik moet alles even goed op een rij hebben. Mijn marathonvoorbereiding zeg maar. Gewoon even alleen. Ik lever mijn spul in, doe een plastic zak om en ben al zeiknat nog voor ik het startvak bereik. Ik praat daar het resterende half uur voor de start met een Duitser. Stel zijn Garmin nog even in met de virtuele partner en we praten over de doelen voor de marathon. Ik vertel hem onder de 3:20 te willen lopen. Mijn gesprekspartner komt uit Berlijn, loopt zijn 5e Berlijn marathon en wil alleen uitlopen en foto’s maken. Prima!

Vlak voor de start wordt ‘This is the moment’ gezongen. Geen Vangelis, maar net zo indrukwekkend. We knallen weg en drie minuten na de start loop ik ook onder de boog door. Mijn 3e berlijn marathon gaat beginnen. Drie maal is scheepsrecht, ik MOET onder die 3:30. Ik ga vol gas weg. De Garmin heeft het lastig tussen de hoge gebouwen en pikt steeds eerder de kilometer dan de borden vertellen. Toch hou ik het tempo maar vast wat Garmin verteld, zo rond de 4:30 per kilometer.

Eigenlijk gaat het erg soepel. Op zes kilometer is de ergste drukte tussen medelopers geweest, zwaai ik naar de ouders, schoonouders en vriendin van Elroy en knal door. Ik vermaak me ondanks de regen prima. Het enige dat ik doe is inhalen naar mijn beleving. Geconcentreerd ben ik bezig met de drankposten en op tijd gebruik maken van extra energy door gelletjes en andere onzin. Hier heb ik per slot van rekening in 2009 de fout mee gemaakt.

Indrukwekkend is het vele publiek dat ondanks het kloteweer langs de kant staat. Regelmatig krijg ik mijn naam te horen en een lieve, leuke of mooie aanmoediging. Ook de vele bandjes maken de sfeer compleet. Kippenvel krijg ik op kilometer 20 wanneer er onder een viaduct een rij dames met olievaten en houten stokken een bak ritmische herrie maken waar je U tegen zegt. Heerlijk motiverend!

De halve marathon kom ik door in 1:36.10. En dan te bedenken dat ik vorig jaar een jaar bezig ben geweest om mijn halve marathon PR onder de 1:39 te krijgen. Nu doe ik dat tijdens een marathon! Ook de volgende kilometers gaan nog makkelijk. Ik loop ongewild op een 3:15 schema. Hou ik dat vol? Het antwoord is net zo simpel als te verwachten: Nee. Op kilometer 33 moet ik plassen. Boompje pakken, 30 seconde verlies voor lief nemen en verder. Maar daarna is het wel gedaan met de pret. Ik kom nog twee kilometer in de buurt van de 4:30, maar dan loopt het heel snel op tot boven de 5 minuut per kilometer. Ik heb gegokt, mijn grens gezocht en die op 37 kilometer gevonden.

Het wordt een kwestie van uitlopen.  Kijken of ik toch de schade kan beperken en of ik aan mijn opgebouwde speling van ongeveer 4 minuten genoeg heb. Als ik de 40 kilometer passeer besef ik dat ik 13 minuten heb voor 2,2 kilometer. Dat moet potdikkie toch lukken? Ik probeer alles eruit te persen. De laatste kilometer van de Berlijn marathon is heel bijzonder. Je draait bij het 41 km punt namelijk al de laatste straat in. Je ziet de ‘Tor’ dus al liggen. Tot mijn grote verbazing staan daar ‘Elroy’s fans’ ook op mij te wachten! Ik zit echter zo kapot dat ik niet meer kan doen dan mijn hand een beetje op te steken. Later krijg ik te horen dat ik spierwit zag. Het was erg duidelijk dat ik volledig stuk zat.

Ik loop onder de ‘Tor’ door. Kilometer 42 gaat in. Ik heb nog ruim 2 minuten over. Dat MOET lukken. Push, push, push! Daar is die boog met ZIEL. Lopen, horloge uitdrukken en klaar. Ik ben ka-pot! Maar ik loop onder de 3:20. Wie had dat verwacht. Na de finish moet ik snel iets hebben om warm te blijven. Een plastic zeil om, dan kleding ophalen en aan het bier!! Na de finish wordt alcoholvrij bier weggegeven en verrassend genoeg bevalt me dat prima. Het besef is er langzaam. Ik liep 3:19:19. Ik voel me weer wat beter en begin steeds meer blij te worden.

Berlijn Marathon
Loon naar werken. Twee finishers!

Na de finish loop ik naar Elroy’s familie. Ze staan op hem te wachten. Continu op de hoogte gehouden door familie in Nederland. Wanneer hij het 40 kilometerpunt bereikt gaan we reikhalzend uitkijken. Ik kijk er naar uit mijn trainingsmaatje te zien finishen. We wachten 10, 15, 20 minuten. Hij zal toch niet uitgevallen zijn? Dan een sms vanuit Nederland: Gefinished! 4:36.32. Zes man hebben hem volledig gemist toen hij ons voorbij liep. Maar hij heeft het gepresteerd. In 8 maanden van vrijwel geen conditie tot nu het uitlopen van een marathon. Geweldig!

Berlijn Marathon

Na een douche, bad en het delen van verhalen gaan we Berlijn in om te eten. Sja, bovenstaande foto lijkt mij verder boekdelen te spreken. Berlijn was geweldig, Berlijn is top!

N.B: Loopfoto’s heb ik eigenlijk vrijwel niet. Hopelijk volgen die spoedig.
N.B2: Iedereen zo bedank voor de twitters, de smsjes, de e-mails en de reacties op mijn blog! Het was echt overweldigend!

Share |

Mooi verslag,leuk om te lezen hoe iemand zo’n marathon beleefd.Nogmaals gefeliciteerd met deze puike prestatie!!

Netherlands Gepost door Jaco  op  09/27  om  10:12 PM

Pieter, wat ontzettend goed van je! Wat een tijd! Knap hoor. En ook een leuk verslag. Ik hoop ook ooit in de buurt van zo’n tijd te komen… Misschien moet ik ook maar weer mijn haar afscheren, jij bent er in ieder geval rete-snel van geworden!

Europe Gepost door paula  op  09/28  om  06:44 AM

Mooi verslag en (veul belangrijker!) super prestatie! Van beide heren overigens. Chapeau! Hut ab.

Netherlands Gepost door koen  op  09/28  om  09:18 AM

Mooi verslag en (veul belangrijker) super prestatie! Van beide heren overigens. Chapeau! Hut ab.

Netherlands Gepost door koen  op  09/28  om  09:19 AM

Feliciteer je nog maar eens. Het is ook wel een schitterende tijd!

Netherlands Gepost door Tiny  op  09/28  om  10:26 AM

Mooi verslag van je zegetocht en het debuut van je trainingsmaatje. Beiden nogmaals van harte. Het is jullie gelukt!

Netherlands Gepost door John  op  09/28  om  10:58 AM

Gefeliciteerd met je PR. Was opzoek naar degene die This is the moment zong voor de start en kwam toevallig op je verslag, leuk om te lezen. Het was mijn eerste marathon maar wat een helletocht, 3.45 was het doel maar laatste maand niet meer boven de 10 km kunnen trainen met als resultaat 4.10.59 maar wel ontzettend blij, zal je trainingsmaatje ook wel zijn (net als jij). Succes met je verdere doelstellingen.

Great Britain (UK) Gepost door .  op  09/28  om  12:25 PM

knap gedaan man, en er zit nog veel meer in. Ik denk dat mentaal je heeeeel sterk geworden bent en daardoor ook fysiek…hoe dan ook, een toptijd!!
xxx

Spain Gepost door martine  op  09/28  om  04:31 PM

Goed hersteldrankje, dat alcoholvrije bier na de finish wink
Volgend jaar een schema trainen van 3:10 of zelfs nog sneller?
Nomaals PRoficiat met dit geweldige PR!

Netherlands Gepost door Martin  op  09/28  om  05:56 PM

Nogmaals van harte Pieter.
Ik sta niet vreemd te kijken als je nog een keer 3:15 op de klokken zet.

Netherlands Gepost door Koen Martens  op  09/28  om  08:40 PM

Geweldig gelopen en geweldig gefeliciteerd Pieter, gaaf om jou toch gezien te hebben zo maar even op een vrijdag middag in Berlijn.
Was top weekend met af en toe een druppie.
Geniet van die mooie PR, ik kom eraan!!!! OOIT

Netherlands Gepost door Rich@rd  op  09/28  om  09:06 PM

Geweldig an wat een super tijd.
Komt vast en zeker door het kapsel en je bent dit jaar echt vooruit gegaan.
Geniet na en stoer om het schema op te pakken.
Groet Rinus.

France Gepost door rinus  op  09/28  om  09:15 PM

Leuk verslag om te lezen, is wel een geweldige marathon om te lopen. En die pot bier is verdiend na die supersnelle tijd, gefeliciteerd!!

Netherlands Gepost door .  op  09/29  om  11:39 AM

Pieter, Pieter, Pieter, PIETER!!! Wow, wat heb jij een vetgoeie tijd neergezet! Waanzinnig. Precies wat je wilde. Onder die 3.20. Je bent een kanjer van de eerste orde. Leuk om jullie even gezien te hebben bij de expo.
Tot gauw!!!!! Maar jemig, wat was het nat hè? Kijk die foto nou, gelukkig had je geen haar meer….

France Gepost door Petra  op  09/29  om  04:39 PM

Super gelopen Pieter. Een onwijs mooie tijd. Het was nog even spannend onderweg. Het was super om jullie live via internet te volgen. Je liep geruime tijd op een schema van net onder de 3.14.
Van harte gefeliciteerd met je PR. Superrrrr.

Netherlands Gepost door RunningGerard  op  09/29  om  05:06 PM

onder de 3:30… man wat een megatijd heb je gelopen!! wowowowowwowowowowowowow, mega goed!! Geniet heerlijk na van je superprestatie!!!
tot snel!!

Netherlands Gepost door RunningRonald  op  09/29  om  10:29 PM

PRoficiat !!!!!!

Netherlands Gepost door Bjorn Parée  op  09/30  om  12:05 AM

@ Iedereen: Zo hartelijk bedankt voor alle toffe reacties. Om de vraag te stellen wat nieuwe doelen zijn. Eigenlijk is er maar één: De marathon onder de drie uur. En nee, dat hoeft niet in een jaar. Daar mag echt wel wat tijd overheen gaan. Maar dat is het doel, daar ga ik nu gericht naar werken.

Netherlands Gepost door Pieter  op  10/02  om  10:57 PM

Gefelicteerd Pieter. Wat een supertijd. Erg goed gedaan. 3x is scheepsrecht en dit was de beste!

France Gepost door Keesdeloper  op  10/03  om  05:26 PM

Hoi Pieter,

Ik vond die regen wel prettig, alleen die natte poten viel tegen. Ook bij jou zie ik dat verdelen van je krachten moeilijk is. Die laatste kilometers na 40km doen wel wat inderdaad, jij kon ook door de hele ambiance, hoewel redelijk kapot toch weer even tempo maken.

Netherlands Gepost door jan  op  10/05  om  04:02 PM

ik zit te genieten ....... wat een super verslag, gaaf ook om met je maat in het zelfde tenue te lopen ziet er echt premium uit! en dan die tijden….. ja daar mogen jullie samen trots op zijn en dan is een biertje wel verdiend!
Pieter jij gefeliciteerd met dit super PR!
Elroy jij gefeliciteerd met dit waanzinnige debuut, als je dit in 8 maanden kan bereiken waar ligt dan de limit? heerlijk gevoel he dat je jezelf nu marathonloper mag noemen wink

Netherlands Gepost door Marco  op  10/10  om  10:06 AM

Proficiat Pieter
Heel knap gelopen en mooi onder de 3:20 gedoken.

France Gepost door ruud  op  10/12  om  07:27 PM

Heel goed gedaan! Check ook eens mijn site!

http://www.kapsels-2013.nl/

Netherlands Gepost door .  op  03/11  om  10:03 PM

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog Categorieën

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site