Amsterdam Marathon: Eindelijk die Halve Marathon PR!

Morgen alle Foto’s. Nu eerst het verslag.

Amsterdam - Maar liefst vijf pogingen deed ik dit jaar, de ene wat serieuzer dan de andere. Maar nog nooit zo serieus als vandaag. Vooraf kreeg ik terecht een aantal waarschuwingen dat ik niet moest vergeten te genieten en als het niet lukte, er geen man over boord was. Ik heb (sorry) al jullie adviezen naast mij neergelegd. Ik ben diep gegaan, en heb op dit moment het bijna maximale terug gekregen!

Ok, van het begin dan: Vanochtend om half 7 ging de wekker. Snel aankleden, brood klaar maken, en stipt op schema vertrok ik om zeven uur met alles wat ik nodig had…. Toch? Onderweg zit het mij niet lekker. Ik denk dat ik mijn lenzen vergeten ben. Haal mijn tas over de kop op een parkeerplaats, maar heb ze toch bij me. Doorrijden! Dan, na 25 minuten rijden komt het besef: de enveloppe met mijn startbewijs ligt thuis. DUSZZ! Omkeren en terug naar Leeuwarden. Met 50 minuten vertraging vertrek ik opnieuw naar Amsterdam. Het gemiddelde qua kilometers per uur kwam iets hoger te liggen. De boetes, zo kreeg ik al van mijn ouders te horen, zijn voor mij.. wink

In Amsterdam moet ik nog even snel mijn OV-chip opladen. Hmm, eerste ervaring daarmee. Gaat eigenlijk allemaal goed. En dus ben ik al met al slechts met een half uur vertraging in de sporthal bij het Olympisch Stadion! Daar staan alle bloggers/twitteraars al aan de koffie. Ik wil ook! Dankzij Bjorn wordt ik dan ook voorzien.

Om half 11 starten de marathonlopers hun tour. Samen met Patrick, Patricia en Ronald loop ik naar het Olympisch stadion. We juichen alle kanjers toe. Zien Léonie keihard vertrekken en Rinus al filmend het stadion uitlopen. Daarna vertrekken Patrick, Patricia en Ronald naar hun plekken toe om iedereen toe te juichen loop ik terug naar de sporthal. Nog drie uur voor de start van mijn halve marathon.

Start Marathon Amsterdam
Vlak voor de start van de hele marathon in het Olympisch Stadion

Mijn zus Rianne en haar vriend Jordi zouden mij vandaag aan komen moedigen. Vlak voor de finish van de winnaar van de marathon bel ik hen hoe laat ze er zijn. Ze blijken nog onderweg te zijn, dus ik loop opnieuw naar het stadion en zie daar Gilbert Yegons strompelend het stadion binnenkomen. Door kramp op de laatste kilometer verliest hij een prachtige tijd van onder de 2:06. Nog steeds een parcoursrecord gelopen, maar toch….

Als ik het stadion uitloop tref ik Rianne en Jordi, voorzie hen van de Friese vlag en maak mij klaar voor mijn rondje door Amsterdam. Een onvergetelijk rondje! Ik start vanuit het voorste startvak, bij gebrek aan echte wedstrijdrenners voor de halve marathon. Ik sta tussen Fransen, Zweden, Italianen en Spanjaarden. Ik hoor verwachte eindtijden van 1:15 of lager. Wat doe ik hier?! Mijn PR staat op 1:39! Ik realiseer me dat ik niet te hard moet starten en doe dat dus….. WEL!

Kilometer 1, 4 minuut, kilometer 2, 4 minuut. Hmm, gooi die rem erop! Er komt een man naast mij lopen en ik raak met hem aan de praat als voor ons een loper zijn eigen zoontje bij een high five per ongeluk tegen zijn hoofd slaat. Hij verteld dat hij op een goede dag 1:35 kan lopen, en ik vertel dat ik daar op vertrokken ben. “Dan loop je veel te hard!” zegt hij en laat zich terug zakken. Ik stabiliseer de snelheid, voel me goed en merk dat ik na een kilometer of vier prima op het tempo van 4:30 minuut per kilometer loop. Mijn streefsnelheid. Mijn ‘fans’ Rianne en Jordi staan na de start, op 4 kilometer en op 8 kilometer naast de baan. Heerlijke opkikker!

Mijn Die Hard Fans!
Die Hard Fans. Op maar liefst 4 plekker gespot!

Dan kom ik in een stukje ‘alleen lopen’ terecht. Er is niemand die mijn tempo loopt, ze lopen of te snel, of te langzaam. Ik haal veel marathonlopers in, maar heb het idee dat ik alleen loop. Op 16 kilometer begint het echter weer druk te worden qua publiek en voel ik me beter. Ik zie eerst de webloggers, en daarna opnieuw Rianne en Jordi. Ze staan nog geen 50 meter van elkaar verwijderd.

Op het moment dat ik mij realiseer dat A. mijn veter los is en B. mijn PR zeker eraan gaat, wordt ik ingehaald door de man die ik aan het begin van de loop tegen kom. “Hey TheRunningman! Gaat het goed? Die 1:34 zit er wel in volgens mij!” zegt hij. Ook voor hem geldt dat. Ik loop nog een stukje mee, praat wat, maar moet hem laten gaan omdat ik toch echt moet stoppen om mijn veter te strikken. Ik wil niet, ben bang dat ik niet meer in mijn tempo kom, maar om 20 minuten te lopen met een losse veter lijkt me geen goed plan!

Actiefoto!
Actiefoto! Ja, rechts, dat ben ik, nee, niet links, RECHTS! (foto RunningRonald)

Het laatste stukje is een soort droom geworden. Het vondelpark was geweldig. Rijendik mensen. Daarna loop ik met een tempo van 4:30 naar het Olympisch Stadion. Ik voel me beroerd, het draait voor mijn ogen, maar ik ben er bijna. Een kilometer voor de finish zie ik Bjorn staan. Ik wil groeten, maar er komt niets meer uit mijn mond. Dan maar door, hij is aan het twitteren dus ziet mij te laat.

Als ik het Olympisch stadion inloop wil ik even genieten. Ik jut het publiek op, en deze reageren dankbaar. Ik kom over de finish en klok af in: 1:34.04! WOW! Later op internet blijk ik iets te enthousiast gedrukt te hebben. Mijn officiële eindtijd: 1:34.09. Een verbetering van mijn PR met meer dan 5 minuten! Dol en dolgelukkig geniet ik van alles wat erna komt. De medaille lijkt net iets mooier, het drinken smaakt net iets beter en pijn? NEE, absoluut niet.

Marathon Amsterdam Uitslag

De Amsterdam Marathon is wat mij betreft een schitterend evenement, vooral omdat over deze afstand bijna overal veel publiek stond. Dat maakt het altijd gezellig. Een diepe, diepen buiging voor de marathonlopers.

Wim Geerts: 3:19:30
Aad: 3:38:12
Gert Schroons: 3:41:22
Léonie: 3:46:41
Rinus: 4:05:50
Johannes de Loper: 4:21:28
Gert Jan: 4:55:17

Share |

Proficat man met je dikke PR!!!

Netherlands Gepost door Tiny  op  10/19  om  06:13 AM

Dikke profficiat met je PR…

Belgium Gepost door Wim  op  10/19  om  08:16 AM

Gefeliciteerd met je super PR die je zo graag wilde lopen op de halve marathon!

Netherlands Gepost door Vincent  op  10/19  om  09:16 AM

Ook hier nog even: onwijs gefeliciteeeeeeeerd!!! Voelen vast lekker die beentjes…...=P

Netherlands Gepost door Léonie  op  10/19  om  11:03 AM

HOERA het is gelukt. Gefeliciteerd met je PR.

Netherlands Gepost door jacqueline  op  10/19  om  11:05 AM

Mooie prestatie man!

Netherlands Gepost door .  op  10/19  om  11:48 AM

6 maal is scheepsrecht! Gefeliciteerd met deze enorme verbetering van je PR. Binnenkort je 10-tijd aanpakken?

Netherlands Gepost door Martin  op  10/19  om  12:09 PM

ik heb je al persoonlijk mogen feliciteren maar ook nog even hier! TOOOPPPP gedaan!! van harte. Ik zie je morgen weer, gezellig!! We zullen rustig aan doen op het strand.

Ps: geen probleem dat ik mijn metrohalte heb gemist.. kwam goed uit want anders had ik nooit dat filmpje van die twee gasten op de trap kunnen opnemen, ja, dat was op station Sneevlietweg smile

Netherlands Gepost door Ronald  op  10/19  om  12:44 PM

zooooooo ... da’s pas genieten: 5’ van je PR af ... het was het wachten dubbel en dik waard, zonder twijfel!
Proficiat!

Belgium Gepost door geert  op  10/19  om  01:23 PM

Proficiat met je PR !! Leuk om je in de mooiste stad van het land te zien.

Netherlands Gepost door Bjorn Paree  op  10/19  om  03:30 PM

Wouwwwwwwwwwwwwwwwwww een geweldige verbetering Pieter.

Op naar de 1±30 in Linschoten.

Eigenwijs zijn hoort er bij, hebben de meeste sporters last van.

Netherlands Gepost door Koen Martens  op  10/19  om  04:44 PM

Jeetje !! mooi pr ! dikke proficiat ! wat een knallerstijd ! chapeau

Belgium Gepost door Katrien  op  10/19  om  05:42 PM

Lekker Pieter ineens 5 minuten van je PR! Feli!!!

Belgium Gepost door Gert  op  10/19  om  06:35 PM

GEFELICITEERD met je PR zeg. Goed gelopen inderdaad jammer dat we elkaar niet zagen. Maar het komt goed wij ontmoeten elkaar vast wel ergens.

Netherlands Gepost door Gert Jan  op  10/19  om  07:50 PM

Gefeliciteerd Pieter, dat is mooie verbetering van je PR.
Je ging ook erg goed bij de tunnel van de Mauritskade, waar ik samen met Ronald en Patricia stond.
Groet, Ruud

France Gepost door ruud verhoef  op  10/19  om  08:28 PM

wat een geweldige tijd… sneller dan 4.30 per km.. en dat 21,1 km lang.. echt top.. van harte

Netherlands Gepost door hans  op  10/19  om  10:23 PM

Gefeliciteerd met je nieuwe PR! Je zag er nog lekker fris uit bij de tunnel, je ging erg lekker. Toen je ons voorbij was zagen we dat de friese vlag even verderop voor jou was…. lachen!

Veel plezier morgen (sorry vandaag) op het strand!

Netherlands Gepost door Patricia  op  10/19  om  11:39 PM

Damn! Die zit in the pocket. Super Pieter. Van harte gefeliciteerd. Gaaf plaatje, je loopt zo goed als vooraan.

France Gepost door Petra  op  10/20  om  08:52 PM

Jeee man, dat is een hap van je PR af! Knap gedaan! Een felicitatie is dan ook op z’n plaats. Dus bij deze!

Netherlands Gepost door M@urice  op  10/21  om  09:01 AM

@All, heb even geen tijd om iedereen los te beantwoorden, maar THANKS!! voor alle toffe reacties. Ik ben helemaal blij, en het was zeker de moeite waard!!

Netherlands Gepost door Pieter  op  10/21  om  01:12 PM

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog Categorieën

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site