Paniek

Paniek 4 mei

Amsterdam - Toen Karst Tatus vorig jaar in Apeldoorn keihard Koninginnedag torpedeerde was ik in Frankrijk. Daar was een half uur na het incident een zeer opvallende paniekreactie. We waren daar bijna volledig afgesloten van de buitenwereld en kregen dus ook eerst alleen maar via via het nieuws. Het verhaal werd steeds een beetje ongeloofwaardiger maar dat er iets ernstig mis was, dat was direct wel duidelijk. Helaas bleek vandaag dat die lafhartige aanslag van Tatus een jaar later nog steeds zijn gevolgen kent…

Gestrand en in zak en AS

Volcano

Schiphol - Afgelopen week was natuurlijk de week van het as. Nee, geen crematie, maar een vulkaan die het voor elkaar kan krijgen heel west Europa te ontregelen met vliegverkeer. Ik vermaak me er wel om, omdat het een boel leuke verhalen oplevert. En hoe vervelend het ook is voor gedupeerde, ergens moet je er ook wel een beetje om lachen toch? Dit kun je simpelweg niet voor zijn. En het levert een boel leuke verhalen op….

Stan Storimans en het Nederlandse wanbeleid

Leeuwarden - Ik moet even wat kwijt. En als je van luchtige logs houdt, ga dit dan vooral niet lezen. Want dat wordt dit niet. Het verhaal speelt namelijk al dagen door mijn hoofd. En ik moet het gewoon kwijt. Afgelopen zondag werd het verhaal van Stan Storimans verteld. Hoe een cluterbom op een lege stad de dood van 12 mensen betekend, waaronder die van een Nederlandse journalist.

De uitzending van RTL was bijna RTL onwaardig afgelopen zondag. En daarvoor een groot compliment. Het was een oprechte zoekactie naar de ware oorzaak, en belangrijker de ware reden, achter de bom op een vrijwel leeg plein in een lege stad in Georgië.

Een klein stukje geschiedenis: In de nazomer van 2008 valt Georgië in eigen land de afvallige provincie Zuid-Ossetië binnen. Dit omdat deze provincie zich wil afscheiden van Georgië, tot groot genoegen van Rusland. Rusland schiet Zuid-Ossetië dan ook direct te hulp en veegt de Georgiërs terug naar eigen grondgebied. Het is niet genoeg voor Rusland, die in slechts een paar dagen tijd ook een groot deel van Georgië innemen. Dit reikt tot de (militaire) stad Gori. Waar een groot tankdepot is en door de NAVO gesteunde trainingsfaciliteiten. De Georgiërs trekken halsoverkop ook terug uit Gori en laten alles achter.

De stad Gori was, na het terugtrekken van het Georgische leger, volledig ontruimd. Nog slechts een handje vol mensen en veel journalisten waren in de stad achter gebleven om verslag te doen van de Russische binnenkomst. Veel van de pers was verzameld op het plein in de stad. Het moet er extreem rustig zijn geweest, omdat ’s nachts rond 2 uur al de volledige evacuatie van alle inwoners van de stad afgerond was. Dan valt er plotseling een bom op het plein. Gevolg: 12 doden, waaronder de Nederlandse cameraman Stan Storimans.

De weerslag is enorm. Met name omdat het een zogenaamde clusterbom betrof. Dat is een bom die in een aantal kleine bommetjes uiteenvalt voor dat hij de grond raakt. Die kleine bommetjes hebben allemaal weer een ‘shitload’ aan scherven erin zitten. Zie het alsof er ineens een volledige emmer met spijkers op volle snelheid op je af komt, en dan wel met de punten naar voren toe. Er is geen ontkomen aan. Het slaat alle kanten op en raakt iedereen in de directe omgeving.

Het zijn bommen waar door ruim 100 landen een verdrag voor getekend is om ze niet te gebruiken. Uiteraard ondertekend Rusland zulke verdragen niet en ook de VS maakt zich schuldig aan gebruik van dit soort bommen. En ook de tegenpartij in dit verhaal, Georgië, gebruikte eerder in de oorlogsweek deze bommen.

Dit keer is het echter een Russische bom die afgeschoten is. Een hypermoderne bom, nooit eerder echt gebruikt in oorlogssituaties. En waarom, WAAROM!!, gebruikt Rusland hem dan nu wel. Op een lege stad, een overwonnen stad? Het antwoord is even schokkend als gemakkelijk. Hij is nog nooit eerder gebruikt, dus hij moet getest worden. Kijken wat de daadwerkelijke gevolgen zijn. GETEST!! Oh ja, dat er 12 doden vallen? ‘Collateral damage’ zou je het kunnen noemen.

Stan Storimans was daar, werd geraakt en overleed. Jeroen Akkermans was er ook, raakte gewond, maar maakt een jaar na dato een indrukwekkende documentaire waar ik al dagen aan moet blijven denken.

De Russen vertrokken daags na de inval in Gori. Plunderden de stad en het militaire kamp. Staken alles wat niet meegenomen kon worden in de brand en namen tientallen tanks en dozen vol wapens mee. Dit alles met als doel de militaire kracht van Georgië te verzwakken. In het hospitaal werd ondertussen een bittere strijd geleverd voor de mensen die het overleefd hadden. Sommigen met tientallen kleine kogeltjes in hun rug of borst.
De bewijzen zijn legio. Het was een Russische bom. Een oorlogsmisdaad. Iets waar mensen naar mijn mening voor ter verantwoording geroepen moeten worden. Het was geen oorlog tegen Rusland, het werd het wel. En Rusland misdroeg zich op onvoorstelbare wijze, net als Georgië. Maar Nederland roept Rusland niet ter verantwoording voor deze daden. Nee, Balkenende is veel te dikke vriendjes met die Russische leiders/ anex maffiabazen. Terwijl de oorlog in volle gang was, dronk Balkenende gezellig een borrel met Poetin in China, bij de opening van de Olympische spelen in, oh ja, nog zo’n land dat de mensenrechten onafgebroken schend.

Nederland siddert voor een grootmacht als Rusland. Vraagt op zo’n moment veel te weinig hulp van buurlanden of grote partner Amerika. Nee, die houden zich keurig afzijdig en kennen Nederland alleen als ZIJ hulp nodig hebben. Of zou het gewoon niet eens gevraagd zijn door onze mislukte minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

Er blijven dus alleen maar een boel vragen over. Waarom test Rusland een clusterbom als ze weten hoeveel journalisten in die stad aanwezig zijn? Waarom onderneemt de Nederlandse overheid geen verdere actie tegen Rusland? Wie voerde het bevel over de aanval tegen Gori en waarom is deze persoon nooit ter verantwoording geroepen? Deze en nog veel meer vragen intrigeren mij, maar maken mij ook boos. Boos omdat ik de zin van geweld niet begrijp. Niet in het groot, niet in het klein.  Het helpt echter niet voor nabestaanden van Storimans, nog die van de overige elf slachtoffers. Zij zijn hun familie kwijt, omdat Rusland even iets wou testen……..

Van sportheld tot junkie

Leeuwarden - Gisteren kreeg ik een soort klap in mijn gezicht bij het verhaal van Yuri van Gelder. Even had ik een Déjà vu aan de maand mei van dit jaar. Voor u mensen met een kort geheugen, de Belg Tom Boonen werd toen positief bevonden aan het gebruik van cocaïne. Overigens voor de tweede maal toen.

Marathon Geert, u allen bekend, schreef een schitterende blog over ‘de junkie Tom Boonen’. Twee dingen daaruit wil ik even aanhalen na aanleiding van het positief bevinden van een nationale trots Yuri van Gelder. Marathon Geert schreef die dag iets over het gebruik van dergelijke drugs:

Ik zou echter wel nog enkele feiten aan het debat willen toevoegen:

  * Wanneer je cocaïne zou toelaten, wat doe je dan met onder andere amfetamines? Ook toelaten? Zo nee, waar trek je de lijn?? Want dit is ook weer een detail dat vergeten wordt hé: cocaïne en amfetamines hebben nagenoeg hetzelfde effect.
  * Het is correct dat je van cocaïne niet sneller gaat rijden. Nu, als dit de maatstaf is om een middel op de dopinglijst te zetten, haal dan maar ALLE middelen van die lijst ...
    Anabole steroïden? Ga je niet sneller van rijden (ok, dat verhoogt wel je spiermassa en recuperatievermogen, maar in spe rij je er niet sneller van ...)
    EPO? Ga je niet sneller van rijden (ok, het verhoogt wel het zurstoftransport in het bloed, maar op zich trap je door die spijt geen kilometer per uur rapper)
  * Cocaïne is, net als beide hierboven aangehaalde voorbeelden, wel degelijk prestatiebevorderend. Het kan pijnonderdrukkend werken bij een lichte blessure, waardoor je met een verrekking toch nog een zware training kan afwerken. Het kan je een goed gevoel geven op momenten dat je er door zit. Cocaïne is tevens een neurotransmitter, en één van de effecten hiervan is het verkrijgen van meer energie (is dit niet een standaarddefinitie voor doping??). En tenslotte helpt cocaïne ook in de buitensporige aanmaak van adrenaline.

Zelf schreef ik in een reactie daarop het volgende op zijn blog:

Feit is alleen dat, zoals jij omschrijft, de lijn duidelijker moet zijn. Voor Boonen moet gelden dat het einde carrière is. Wil je groot en beroemd zijn in sport en media, PRIMA, maar je hebt één verplichting. Je hebt een voorbeeldfunctie. En in sport gebruik gaan maken van dergelijke stimulerende middelen die ook nog eens vernietigend zijn voor je eigen lichaam. Keihard bestraffen.

Allereerst het gebruik van cocaïne. Laten we voorop stellen dat deze drugs op de lange duur een zeer nadelig effect hebben op je lichaam. Met name het feit dat je er afhankelijk van wordt is natuurlijk een groot probleem, maar ook het feit dat je langer doortraint, terwijl je lichaam dat eigenlijk fysiek misschien niet aankan, kan op de lange duur ernstige blessures ten gevolge hebben.

Het tweede, en in mijn ogen meest erge punt, is het feit dat defensie EN de turnbond al langere tijd op de hoogte was van het (vermoedelijke) drugsgebruik van van Gelder. Nederland doet er nu geschokt over en met name heel lullig over, maar ik denk dat wij niet moeten vergeten wat sporters als Yuri moeten doorstaan en hoe weinig respons daar voor is.

Wij hebben maar weinig zulke goede turners gehad als Yuri van Gelder. Het is een icoon, een vertegenwoordiger van ons land, maar in plaats dat te omarmen, moet hij zich de kannonen werken in het leger naast alle trainingen. Nederland kent geen topsportmentaliteit. Nederland zegt: “ Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” En daar moeten wij naar mijn mening van af. Topsporters moeten intensief begeleid worden. De juiste mensen moeten op een juiste manier sporters begeleiden, zowel tijdens trainingen, wedstrijden als daarbuiten.

Naar mijn mening ontbreekt het hier vaak aan. Te vaak kunnen sporters niet leven van de sport. Alleen ‘gewaardeerde sporten’ als schaatsen, voetballen, wielrennen (soms) en tennis voorzien daarin.  Het wordt tijd dat we daar in Nederland wat aan doen. Sportstad Heerenveen is een mooi voorbeeld hoe we turnen naar een hoger plan kunnen brengen. Maar talenten als bijvoorbeeld Epke Zonderland moeten daar wel de ruimte voor krijgen, zonder fouten te begaan zoals nu Yuri.

Voor Yuri, en daar blijf ik bij, is het vervelend, is het misschien zelfs wel zielig. Maar ik zei het al op Geert zijn log, en ik herhaal het nu nog een keer. Een junkie hoort niet in de sport thuis. Als je wilt snuiven, wilt slikken, wilt spuiten, dan moet je de consequenties ook accepteren. Iedere sporter die zo’n fout maakt, of het nou EPO is of cocoïne, moet levenslang geschorst worden. Geen uitzondering. Wat anders? Moeten wij dan echt voor hem gaan juichen in Londen 2012? Als ‘de lord of the rings’ daar goud haalt? Voor dat junkie?

Livestrong en Lance Armstrong

Livestrong LogoLeeuwarden - Ik ben een Lance Armstrong fan, ik kan het niet anders omschrijven. Ik ben al een jaar of acht groot fan van één van de grootste sporters die onze wereld ooit heeft voortgebracht. En één van de succesvolste. In een sport die helaas grotendeels verziekt is door doping. Dezelfde doping die het leven van Lance Armstrong gered heeft in de tijd dat hij dodelijk ziek was.

Het opzetten van de LIVESTRONG foundation in 1997 was dan ook een prachtig initiatief. Het doel was en is de mensen die geraakt worden door deze verschrikkelijke ziekte te ondersteunen. Ondertussen is de foundation een miljoenenbedrijf geworden. Met een kopman die alles daar voor inzet. Lance Armstrong.

Livestrong

De gele bandjes, daar werd LIVESTRONG bekend mee. Ineens wist iedereen wat LIVESTRONG was. Of in ieder geval, droeg iedereen zo’n bandje. In de afgelopen jaren is dat afgezakt naar voornamelijk sporters en (voormalig) kankerpatiënten. Nu is Armstrong terug, met één doel, nog meer bekendheid geven aan deze foundation!

Ik kon vandaag dan ook het verhaal niet plaatsen dat over het internet gaat. Het dopinggebruik van Armstrong. Al jaren wordt beweerd dat Armstrong gebruiker is, dat hij niet zonder doping gewonnen heeft. Ik kan het mij niet voorstellen en ik kan mij al helemaal niet voorstellen dat hij dat nu zou doen. Waarom dat risico nemen om betrapt te worden terwijl je al de meest succesvolle rijder ooit bent? Nee, ik geloof echt dat Armstrong met zijn hart rijdt. En voor zijn Foundation. En toevallig is hij ook nog titelkandidaat. En al wint hij dan misschien niet, wat zou het fantastisch zijn als hij een paar dagen in het geel rijdt. Drie jaar nadat hij gestopt was. De oude ‘Boss’.

Livestrong 03

Ik heb Armstrong in New York gezien. Voor de Marathon die hij daar onder de drie uur wist te finishen. Ik zag daar hoe afgetraind hij was, ik zag daar dat hij zo weer aan de start kon verschijnen, Armstrong is nooit gestopt. Zonder doping, daar ben ik van overtuigd!

Dat is waarom ik ook wedstrijden loop in de LIVESTRONG foundation. Omdat ik daar in geloof.

En Mart Smeets, die heeft ook iets met Armstrong. Alleen dat twitteren, dat hoeft niet zo van Smeets. wink

 

Christian the Lion

Leeuwarden - Gisteren las ik in het Algemeen Dagblad een stukje over Christian the Lion. Ik kende het verhaal, of liever gezegd, het Youtubefilmpje wel, maar het echte verhaal erachter niet. De leeuw werd in 1969 geboren in de dierentuin van Blijdorp, maar na een paar weken verkocht aan het warenhuis Harrods in London. Daar zagen Anthony Bourke en John Rendall de welp, zamelden geld in kochten hem.

Christian the Lion

Het vreemde aan het verhaal is dat de welp op het katachtige af gehoorzaam en zorgzaam was voor zijn baasjes. Hij speelde met hen, sliep met hen en hield van hen. Tenminste, zo leek het. De leeuw werd uiteindelijk natuurlijk te groot en in 1970 werd hij vrij gelaten in het Kora Reservaat in Africa waar hem geleerd werd om in het wild te leven.  Hij maakte vrienden met andere leeuwen en leerde jagen.

Na een jaar gingen Anthony Bourke en John Rendall op zoek naar de leeuw. Het ongelovige gebeurde, de nu wilde leeuw toonde een glimp van herkenning. Het filmpje is kippenvel. Enjoy.

De oplichter Geert Wilders

Den Haag - Ik wil me er eigenlijk niet echt aan wagen, maar ik doe het toch. Want het irriteert mij mateloos. Geert Wilders schreeuwt al weken, maanden, jaren moord en brand. Het woord cordon sanitaire viel in het einddebat weer veel te vaak. De verdediging inschieten, daar is Wilders een master in. Maar verantwoordelijkheden nemen voor zijn daden? Nee, daar heeft hij niet van gehoord. En dat moet onze nieuwe premier worden?

Waar gaat het nu precies om? Wilders stelt zichzelf verkiesbaar voor de Europese verkiezingen als lijstduwer. Daarmee loop je het risico om gekozen te worden. Per slot van rekening is ons kiesstelsel nog altijd zo dat, wanneer je genoeg stemmen krijgt, je met voorkeursstemmen de kamer in komt. En dat is precies wat er nu gebeurd is. Maar nee. Wilders stond alleen op de kieslijst voor het plaatje, maar niet om verantwoordelijkheden te nemen.

Wat gebeurd er straks met Wilders als premier? Wat gebeurd er als er dan rellen uitbreken, of mensen elkaar gaan afslachten in een rassenoorlog zoals Wilders die nu aan het creëren is? Is het dan de schuld van links, omdat ze hem niet helpen. Of is het dan de schuld van de VVD, omdat die hem ooit uit de partij gooiden? Want Wilders zijn schuld, nee, dat is het nooit. Wilders kan alleen maar haat zaaien, geen oplossingen oogsten.

Ik maak mij er wel zorgen om, vooral omdat ik denk dat Wilders gevaarlijk kan worden. Mensen luisteren naar dat geblaat. Sterker nog, mensen geloven het. Maar, zoals mijn slimme neefje van 5 ooit al zei: “Je praat veel, maar je zegt zo weinig.” I rest my case.

Lance Armstrong’s message to cancer

Vandaag op Twitter.com

Message to Cancer Lance Armstrong
lancearmstrong - A msg to cancer, heart attacks, and accidents that rob us of our loved ones.

Burgerinitiatief, pffff

In Nederland willen wij graag altijd overal een vinger in de pap hebben. Op zich kan dat soms heel goed zijn. Maar in sommige dingen slaan we nogal door. We kennen allemaal de voorbeelden. Het rookverbod in uitgaansgelegenheden als kleine cafés en discotheken, maar ook het geneuzel in de ruimte met alle betuttelende regeltjes waar Nederland EN de overheid zo goed in is.

Nu willen wij ook graag dat ‘onze’ mening gehoord wordt. Dingen waar wij als land ons zo druk om maken, maar die niet gehoord worden door de overheid, juist die! dingen moeten ook eens aan bod komen in de Tweede Kamer. En dus wordt het zogenaamde burgerinitiatief in het leven geroep. Goed zo, zo kunnen wij een als burgers een soort zetel in de kamer krijgen en onze bezorgdheid tonen over belangrijke dingen… toch??

Sja, en daar wringt de schoen. Het eerste officiële burgerinitiatief, na het mislukken van eenzelfde initiatief in maart 2008, gaat over een echt heeeeel belangrijke zaak, en wel te weten het verbieden van vuurwerk! Wat? Ja, dat houdt mij inderdaad ook echt al weken wakker hoor! Poeh, van alle dingen die er te bedenken zijn die niet gehoord worden in Den Haag moeten wij het hebben over het verbieden van een kleine ondeugd die één keer per jaar plaats vind.

Voor mij is het burgerinitiatief daarmee nu al mislukt. Ik vraag mij overigens af wie hier de initiatiefnemer achter is. Dat moet maar eens uitgezocht worden. Arno Bonte en David Rietveld (de petitionarissen) zullen vast wel bang zijn voor vuurwerk en verder weinig maatschappelijke bijdrage kunnen leveren, als dit het gene is waar zij zich het meest druk om maakt.

Kerstgedachte

Ik ben er vrij zeker van dat deze 2 jongeren niet echt het doel hadden om de voorkant van de krant te halen toen ze dit initiatief startten. Gewon een paar schoenen kopen voor een straatmusikant. In een tijd die bol staat van de goede doelen en het geld geven daaraan (Serious Request?) besefte ik mij ineens hoe mooi zo’n klein initiatief is dat zo even in je opkomt en je dan ineens aanzet tot zo’n daad. Mooi.

Kerstgedachte

Oudere Berichten

Image Gallery

Marathon Countdown
(Berlijn)

2012-09-30 09:00:00 GMT+01:00

My Supplier

My Shoes

Log in

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Automatisch inloggen bij volgend bezoek?

 • Registreer je nu
 • Password vergeten?
 • Mijn PR's

  05,0KM 0:20:30 - 14-07-2010 10,0KM 0:41:55 - 09-05-2010 14,0KM 1:06.24 - 22-05-2009 16,1KM 1:09.26 - 30-06-2010 21,1KM 1:32.10 - 09-01-2011 42.2KM 3:11.11 - 28-11-2010

  Aankomende Evenementen

  Coole Websites

  Weblog Categorieën

  Mijn Profiel

  Zoeken op de site